Breaking news

Medicii se plâng că au salarii mici, dar încasează zilnic șpăgi de la pacienți

loading...

Medicii din România se plâng pe bună dreptate că au salarii mizere, dar în același timp, majoritatea dintre ei, încasează în mod ilegal și jenant, șpagă de la pacienți.

sebi popescuSistemul medical românesc este în mare parte subfinanțat, în criză cronică de medicamente, aparatură și cadre medicale.

Salariile asistenților, rezidenților și medicilor, sunt cele mai mici din Uniunea Europeană. Astfel că în aceste condiții, cadrele medicale sunt îndemnate să ceară și să primească șpagă de la pacienți.

Problema cea mare apare atunci când medicii ajung să condiționeze actul medical de primirea unei sume de bani sau a unei atenții.

Când ajung pe culoarele spitalelor, românii dau bani, începând de la portar, asistentă, infirmieră, anestezist și până la medic, de frică că dacă nu le dă atenții, nu va fi băgat în seamă și nu va fi tratat. Lucru perfect adevărat, din păcate. Tot mai mulți medici uită de bun simț, omenie, lege și chiar de jurământul lui Hipocrate și nu își fac meseria decât dacă primesc bani, și uneori destul de mulți.

Dacă te-a lovit ghinionul și a dat boala peste tine și mai ești și sărac și fără relații, odată ajuns la medic ai mari șanse să mori cu zile, căci nimeni nu se uită la tine.

Deși se plâng că au salarii mici, majoritatea medicilor se lăfăie în condiții mai mult decât decente. Au vile în zone rezidențiale, mașini scumpe, își petrec vacanțele în locuri exotice, iar acasă au depozite de țigări, cafele, sticle de whisky, ciocolată și alte atenții.

Cei care s-au săturat să stea pe un salariu de mizerie și să cerșească șpagă de la pacienți, au plecat pe mii de euro în alte țări occidentale, unde nu au voie să primească nici măcar o floare.

Lunar, majoritatea cadrelor medicale, își dublează și chiar triplează salariul prin șpăgile primite.

Din păcate tot mai mulți tineri care ajung să fie medici știu că salariile sunt mizere dar se gândesc că vor primi șpagă și astfel o vor duce foarte bine.

Este un cerc vicios din care cu greu se poate ieși pentru că statul nu vrea să ofere salarii decente, iar medicii nu sunt dispuși să renunțe la șpăgi, căci așa s-au obișnuit.

Însă este strigător la cer când mergi la spital și medicii se uită la tine ca la un câine, îți vorbește ca unui om al străzii iar după ce îi bagi bani în buzunar își schimbă radical atitudinea și e în stare să te și pupe.

Zilnic, în spitalele din România cadrele medicale încasează sute de milioane de lei drept șpagă, făcând astfel evaziune fiscală și sporindu-și în mod ilicit averea, fără ca acest lucru să fie stopat sau măcar diminuat.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>