Breaking news

Medicii din Europa cer guvernelor să finanţeze sistemele de sănătate din ţările UE, ca soluţie a ieşirii din criză

Asociația Europeană a Medicilor de Spitalel și Federația Europeană a Medicilor Salariați s-au reunit la Varna, în perioada 17-19 mai, şi au adoptat o declaraţie prin intermediul căreia adresează câteva solicitări punctuale guvernelor statelor UE.

Se cere finanţarea fără întrerupere a sistemelor de sănătate la un nivel comparabil cu media din țările Uniunii Europene, pentru a îndeplini primul factor pentru revenirea economică a Uniunii Europene. Totodată se solicită îmbunătățirea dotărilor tehnice din spitale astfel încât să fie îndeplinite standardele științifice internaționale; garantarea unui salariu minim pentru medicii de spital în concordanță cu calificarea lor; garantarea autonomiei profesionale și a autoguvernării a medicilor de spital.

Dreptul la sănătate este un drept fundamental, recunoscut de toate tratatele europene. Delegațiile AEMH și FEMS, reunite la Varna, consideră că menținerea calității în sistemele de sănătate din țările membre ale Uniunii Europene necesită condiții de muncă potrivite pentru doctorii din spitale”, se arată în declarație.

România a fost reprezentată la această reuniune de Colegiul Medicilor din România, Federația Sindicatelor Democratice ale Medicilor “Dr. Ioan Cantancuzino” și Camera Federativă a Medicilor.

M-am simtit jenat cand am comparat situația din Romania cu cea a medicilor din celelalate țări. În cadrul dezbaterilor, reprezentanții celorlalte țări au rămas șocați de condiția medicului din România, plecând de la veniturile pe care le obține, timpul de lucru și încălcarea independenței profesionale. Delegațiilor celor două organizații și-au manifestat susținerea pentru poziția Colegiului Medicilor din România și în condițiile în care medicii români vor decide mișcări de protest, vor asigura un lobby europeean pentru rezolvarea problemelor . Au fost delegați care au considerat rușinoase veniturile medicilor din România și Bulgaria. De aceea, menționarea veniturilor de 2, 3 ori este o consecință și a situației din România și Bulgaria, urmând ca într-o etapă ulterioară să determine linia europeană să stabilească un venit minim garantat pentru medicii din diferite sisteme din Europa”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

În cadrul reuniunii, reprezentantul Colegiului Medicilor din România, Prof. dr. Vlad Tica a fost ales vicepreședinte al Asociației Europene a Medicilor de Spital.