Breaking news

Medicii au renunțat la grevă. Ministrul Nicolăescu le promite bani mai mulți

Medicii români au suspendat protestele, ca urmare a negocierilor realizate miercuri cu Ministerul Sănătății. Sindicatele din Sănătate au obţinut deblocarea posturilor în sistemul sanitar, iar sâmbetele şi duminicile vor fi plătite dublu.

medici romaniaMiercuri, la sediul Ministerului Sănătății a fost semnat contractul colectiv de muncă, iar fondurile pentru Sănătate au fost suplimentate cu 200 de milioane de euro.

1.124 posturi din sistemul de sănătate, în principal medici pentru toate specializările, asistente şi moaşe, vor fi deblocate prin scoaterea la concurs a acestora, a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului. Ministrul a arătat că măsura este necesară deoarece numărul de personal pe aceste posturi este deficitar.

Drept urmare, greva generală din sistemul sanitar a fost amânată, iar conflictul de muncă este suspendat, a anunţat preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu.

Înainte de anunţul făcut de preşedintele Federaţiei Sanitas, ministrul Eugen Nicolăescu a spus, în conferinţa organizată la Ministerul Sănătăţii, că revendicările Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate au fost îndeplinite sau sunt în curs de rezolvare. Ministrul Nicolăescu s-a referit la deblocarea a peste 1.100 de posturi din sistemul sanitar, promovarea unui amendament la OUG 103/2013 privind plata suplimentară pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale lucrate şi suplimentarea bugetului MS cu 200 milioane de lei pentru plata arieratelor din sistem şi pentru cheltuieli de funcţionare a unităţilor medicale.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a precizat că greva este amânată până la aprobarea de către Ministerul Muncii a Contractului colectiv la nivel de sector, care îi vizează pe toţi cei 221.000 de angajaţi din sistemul sanitar. El a adăugat că acesta este cel mai mare Contract colectiv de muncă încheiat în sistemul sanitar.

Executivul a aprobat, miercuri, o notă privind introducerea în regim de urgenţă în Parlament a unui amendament la legislaţia actuală în domeniu, astfel încât orele suplimentare efectuate de personalul medical în zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica şi de sărbători legale să fie plătite dublu.