Breaking news

Grevă generală în sănătate. Medicii amenință cu demisia în bloc

Sistemul medical românesc este la un pas de colaps. Sindicaliştii din sistemul de sănătate anunţă proteste de amploare şi ameninţă că medicii își vor da demisia în bloc.

asigurari de sanatateSpitalele din România ar putea fi închise ca urmare a grevei generale anunțată de medici și de faptul că aceștia vor să demisioneze în bloc.

Medicii, dar şi restul personalului din sistemul sanitar, ameninţă din iulie cu proteste, greve şi chiar demisii, din cauza salariilor mici, a condiţiilor de lucru şi a modului în care sunt trataţi angajaţii din Sănătate în România.

Medicii și restul personalului din sisitemul medical se vor reuni în următoarele două săptămâni într-o asociaţie, urmând ca din luna iulie să demareze aceste mişcări de protest.

Lunile de vară nu vor fi de vacanţă.  Nu mai suportăm să fim batjocoriţi şi ne-a ajuns cuţitul la os. Nu este vorba despre reproşuri adresate Ministerului Sănătăţii şi ministrului de resort Eugen Nicolăescu, cu care avem o relaţie foarte bună“, a spus preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat joi, că este surprins de protestele anunţate de personalul medico-sanitar, în condiţiile colaborării continue cu acesta, şi face apel la medici să pună în centrul activităţii lor pacientul.

Sunt surprins că se anunţă proteste, fac apel la medici să aibă ca prioritate pacientulAm avut continuu discuţii cu organizaţiile profesionale, iar o dovadă este şi faptul că lucrăm împreună la elaborarea legii privind salarizarea şi a celei de schimbare a statului spitalelor publice. Suntem parteneri, iar asta inclusiv cu Colegiul Medicilor, cu care avem o relaţie foarte bună de colaborare pentru ca profesioniştii din sistem să îşi recapete încrederea”, a explicat ministrul.

Medicii reclamă, în primul rând, salariile mici – echivalentul a 200 de euro pe lună pentru un rezident şi, respectiv, 500 de euro în cazul unui specialist.

Personalul din Sănătate se plânge şi de condiţiile de lucru, dar şi de modul în care este tratat de către autorităţi şi chiar de către unii pacienţi.

Preşedintele CMR a ţinut să sublinieze că, deocamdată, nu este nimic cert, ţinând cont că organizarea protestelor depinde de răspunsul autorităţilor.

Nicolaescu susţine că nu există bani pentru a majora aceste salarii.

>