Breaking news

12 medici și farmaciști, reținuți pentru că eliberau rețete false

Procurorii au reținut marți seară, 12 persoane, în dosarul în care mai mulţi medici şi farmacişti sunt anchetaţi după ce au eliberat peste 4.000 de reţete false, producând un prejudiciu bugetului de stat de  1,6 milioane de lei.

După audieri maraton, procurorii au decis să emită ordonanțe de reținere pentru 24 de ore pe numele a 12 medici și farmaciști. Aceștia sunt acuzați de constituire  de grup infracțional ce avea drept scop eliberarea de rețete emdicale false șia stfel încasau milioane de lei de la Casa Natională de Asigurări de Sănătate.

Peste 4.000 de reţete false au fost eliberate de medicii acuzaţi de corupţie şi înşelăciune pe numele unor pacienţi care nu au fost consultaţi şi nici un au solicitat vreun tratament, unii dintre „beneficiarii” tratamentelor administrate de aceştia fiind persoane decedate.

În 24 septembrie 2009, Ministerul Sănătăţii a înaintat Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o sesizare, însoţită de documente doveditoare pentru continuarea investigaţiilor, care indica o fraudă cu o valoare preliminară de peste 21 miliarde de lei, comisă de un prezumtiv „grup organizat”. Sesizarea a fost formulată în contextul problemelor de finanţare a programelor naţionale de diabet şi oncologie înregistrate la jumătatea lui 2009. Atunci, Ministerul Sănătăţii a dispus constituirea unei Comisii de evaluare şi monitorizare a comisiilor comune de specialitate din MS şi CNAS care gestionau cele două programe naţionale.

La acea dată, ministrul Sănătăţii Ioan Bazac a cerut retragerea dreptului de a mai prescrie reţete, până la finalul anchetei, în cazul medicului diabetolog Tiberiu Mogoş din Bucureşti, citat în raportul MS privind frauda de peste 21 miliarde lei de la programul naţional de diabet, demnitarul spunând că vrea recuperarea pagubei şi închiderea farmaciei implicate.

Potrivit verificărilor Comisiei comune, medicul Tiberiu Mogoş a prescris două reţete cu medicamente antidiabetice, fiecare în valoare de circa 110.000 de lei, în condiţiile în care tratamentul respectiv costa, în medie, 1.195 de lei pe an pentru un pacient, iar prescrierile nu se fac pe o perioadă mai mare de 90 de zile.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada octombrie 2008 – august 2009, Mogoş a prescris 73 de reţete gratuite în care au fost consemnate date de identitate ale unor persoane decedate, precum şi alte două reţete „cu încălcarea normelor legale”.

cele 12 persoane reținute astă seară vor fi prezentate judecătorilor cu propunerea de arest preventiv pentru următoarele 29 de zile.