Breaking news

Medicamentele se ieftinesc în România din 10 martie

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu a anunțat miercuri că de la 10 martie 2015, medicamentele comercializate în România se vor ieftini cu 20%, întrucât trebuiesc aliniate prețurile cu cele din celelalte țări membre ale Uniunii Europene.

medicamente romani baniMinisterul Sănătăţii solicită tuturor Deţinătorilor de Autorizaţie de Punere pe Piaţă sau reprezentanților acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul Ministrului Sănătăţii 75/2009.

“Această intrare în normalitate a preţurilor medicamentelor înseamnă de fapt o schimbare în beneficiul sistemului de sănătate, astfel încât majoritatea medicamentelor vor avea o revizuire în scădere a preţurilor. Asta va însemna o economie substanţială la bugetul de stat, care se va regăsi în tratamente şi medicamente inovatoare pentru pacienţi”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae BĂNICIOIU.

Astfel, în temeiul Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 75/2009, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.

Prețul medicamentelor va fi avizat pe o perioadă de un an, calculată de la data avizării, conform legislației în vigoare.

CNAS salută decizia Ministerului Sănătăţii  de a solicita Deţinătorilor de Autorizaţie de Punere pe Piaţă sau reprezentanților acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz uman.

Pentru multe dintre medicamentele de uz uman, reactulizarea preţului nu s-a mai realizat în ultimii cinci ani. La unele medicamente, reducerea de preţ va ajunge până la 20%.

“Acest lucru va reprezenta un beneficiu real pentru sistem. Practic, vom putea trata un număr mai mare de pacienţi cu aceleaşi costuri, iar diferenţa de bani pe care o vom economisi astfel,  o putem utiliza în sistem pentru tratamentele inovatoare. Mă refer aici la tripla terapie,  interferon free şi nu numai. Chiar dacă avem aceşti bani, vom  încheia contracte cost-volum-eficienţă care să asigure accesul la aceste tratamente unui număr cât mai mare de bolnavi”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Prin reevaluarea preţurilor la medicamente se estimează că se va realiza o ecomonie substanţială în anul 2015, fonduri care vor rămâne în sistem şi vor fi utilizate pentru finanţarea terapiilor inovatoare.

>