Breaking news

Medicamentele neuroleptice şi antidepresive pentru tratarea bolnavilor de demenţă nu sunt eficiente

Cele mai recente studii privind eficiența medicamentelor neuroleptice și antidepresive în tratarea bolnavilor de Alzheimer, arată că medicația nu are niciun rezultat.

Alzheimer_7Prof. Sube Banerjee, de la King’s College, Londra, a realizat un studiu în care demonstrează că două dintre antidepresivele prescrise foarte frecvent în cazul pacienţilor bolnavi de demenţă nu au efecte benefice importante dar au efecte secundare periculoase.

În cadrul acestui studiu publicat online de revista The Lancet, Prof. Banerjee a apelat la voluntari britanici cu maladia Alzheimer în stadiu incipient şi suferind de depresie. Aceştia au fost împărţiţi în trei grupuri de câte 100 de pacienţi, două dintre grupuri primind câte un medicament antidepresiv – sertralină sau mirtazapină – iar al treilea grup primind un placebo şi fiind păstrat ca grup martor.

Cercetătorul britanic nu a identificat nicio ameliorare a depresiei în curs de trei luni la cele trei grupuri. În plus, starea generală a pacienţilor care au primit antidepresive era mai puţin bună decât cea a celor care au primit un placebo, din cauza efectelor secundare ale medicamentelor.

Un alt studiu, publicat online în British Medical Journal, susţine că medicamente anti-inflamatoare aşa cum este paracetamolul pot fi mai eficiente în a-i calma pe pacienţii agitaţi atinşi de demenţă, decât medicamentele neuroleptice prescrise de obicei în astfel de cazuri.

Agitaţia şi agresivitatea sunt unele dintre cele mai frecvent întâlnite simptome ale cazurilor avansate de demenţă. Aceste comportamente sunt de obicei tratate cu medicamente neuroleptice.

>