Breaking news

Mecanicul trenului deraiat miercuri în Spania, arestat

Autoritățile spaniole l-au arestat pe mecanicul trenului deraiat miercuri seara la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei. Accidentul s-a soldat cu 80 de morţi.

ten deraiatFrancisco Garzón, mecanicul care a condus trenul morții, a fost plasat în arest preventiv „pentru imprudenţă”, a anunţat vineri şeful poliţiei din Galicia.

La scurt timp după producerea accidentului feroviar, mecanicul le-a spus salvatorilor că îşi doreşte să moară, copleşit fiind de dimensiunea tragediei provcate.

”Sunt terminat. Vreau să mor”, le-a spus Garzón salvatorilor săi, în momentul în care a fost scos din locomotivă.

Presa spaniolă spune că Francisco Garzón a încercat să frâneze atunci când şi-a dat seama că va intra în curbă cu o viteză mult prea mare şi a anunţat centrul de comandă al companiei feroviare, însă a fost prea târziu pentru a mai evita deraierea trenului.

Ancheta asupra celui mai grav accident feroviar care a avut loc în Spania în ultimii 70 de ani se concentra vineri asupra conductorului şi unor posibile lacune în sistemul de frânare.

Mecanicul de locomotivă, vinovat de producerea accidentului, soldat cu 80 de morți, era un vitezoman și se lăuda pe facebook, cu performanțele sale obținute pe șinele ferate.

O înregistrare video de câteva secunde, difuzată joi, de o publicaţie pe Internet, surprinde momentul în care s-a produs deraierea. Pe imagini se vede clar cum trenul intră în curbă cu o viteză foarte mare, moment în care vagoanele sar de pe șine și se lovesc de parapetul de beton.

Conductorul a recunoscut că mergea cu viteza de 190 de kilometri pe oră pe un tronson în care viteza este limitată la 80 de kilometri pe oră.