Breaking news

Mărturii ale supraviețuitorilor tragicului accident din Muntenegru

Florin Dorobăţ, unul dintre românii supravieţuitorii tragicului accident în care şi-au pierdut viaţa 18 români, a rememorat, la Realitatea TV, clipele de groază petrecute duminică seara.

romani supravietuitori muntenegruFlorin Dorobăţ a spus că șoferul mergea cu viteză foarte mare, că a încercat să depășească un autoturism și că era vreme ploioasă.

Șoferul mergea foarte repede, a încercat să depășească un autoturism. A intrat în balansare, era să se dea peste cap, după care s-a răsturnat peste parapetele viaductului. Autobuzul a căzut peste o stâncă și s-au spart geamurile, iar noi, mulți dintre cei care am supraviețuit, am fost aruncați prin aceste geamuri. Mulți cetățeni obișnuiți au participat la operațiunea de salvare, după care ne-au dus 50 de kilometri, cu propriile mașini, până la spital. Soția era lângă mine și am luat-o de mână. S-a dat autocarul o dată peste cap, după care s-a rupt filmul. M-am trezit pe burtă la pâmânt, norocul nostru a fost că am fost aruncați din mașină. Soția s-a ales doar cu o întindere de ligamente și câteva vânătăi„, povesteşte românul.

Florin Dorobăţ a rămas cu o impresie bună dată de ajutorul oferit de muntenegreni şi de reacţia rapidă a oficialităţilor de acolo: Ambasadorul României în Muntenegru a venit imediat la fața accidentului, a organizat lucrurile exemplar, a făcut o mobilizare de forțe pe care n-am mai văzut-o de pe vremea lui Ceaușescu. În patru ore de la eveniment, primul ministru din Muntenegru a venit la noi la spital. Am ajuns în spital după circa 20 de minute de la accident.

Pasagerul a spus că atât el cât și alți turiști, prezenți în autocar, i-au cerut șoferul să meargă mai încet: Noi i-am spus șoferului să încetinească, să nu depășească în zona respectivă, iar celălalt șofer era pe unul dintre primele două locuri din dreapta. În general, comunicarea a fost bună, cu o singură excepție: nu ni s-a spus nimic despre persoanele care au murit. Poate a fost o strategie din partea lor, pentru a ne proteja.

O altă supraviețuitoare a accidentului a povestit la Antena 3 clipele de groază prin care a trecut, precizând că acum trăiește întrucât a fost aruncată din autobuz în timpul căderii.

„Au început să cadă geamurile şi toată lumea s-a panicat. (…) Am fost proiectată în afara autocarului„, a povestit victima, într-o intervenţie la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3.

Altă victimă a accidentului din Muntenegru povesteşte, de pe patul de spital, filmul tragediei, aşa cum îşi aminteşte după ce s-a trezit: M-am trezit între pomi, când au venit ehipajele să mă ia. Am fost proiectată în afara autocarului.

Femeia a spus că a stat pe un scaun din partea din spate a autocarului şi nu ştie dacă vina pentru această tragedie este sau nu a şoferului: Nu ştiu dacă era vina şoferului, s-ar putea, că era şi ploaie.