Breaking news

Marius Budăi a demisionat din funcția de Ministru al Muncii, în scandalul azilelor groazei

Marius Budăi a demisionat joi, din funcția de Ministru al Muncii și Protecției Sociale, ca urmare a scandalului iscat în jurul azilelor de bătrâni din Ilfov.

A picat primul nume greu în scandalul azilelor groazei care a început săptămâna trecută după ancheta DIICOT cu privire la trei centre de îngrijire a vârsnicilor și persoanelor cu dizabilități din Voluntari și Afumați.

Marius Budăi a cedat și a demisionat din funcția de Ministru al Muncii și Solidarității Sociale.

Budăi și-ar fi scris demisia după o discuție pe care a avut-o cu primul ministru Marcel Ciolacu.

Cel care a confirmat oficial demisia minsitrului, a fost premeirul Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

„Am avut azi-dimineață o discuție cu dl. ministru al Muncii, care m-a anunțat despre decizia de a-și depune demisia. Este un gest de onoare pentru care îi mulțumesc și sunt convins că asta e reacția firească a unui decident politic în această criză. Este reacția firească în orice democrație consolidată a Europei”, a spus premierul la începutul ședinței de Guvern de joi.

13 centre de îngrijire au fost închise în urma controalelor care au vizat 1.100 de unități de profil.

„Rezultatul preliminar, pe care l-am solicitat la nivel naţional, arată că după verificarea a aproape 1.100 de astfel de centre, 13 au fost închise. Aş dori să le cer autorităţilor să nu picăm în cealaltă extremă şi să facem uz de zel. Nu cred că amendând cu zeci de milioane pentru că ai găsit 3 lămâi mucegăite vom schimba ceva de fond cu aceste aceste controale”, a mai spus  Ciolacu.

Vicepremierul Marian Neacșu asigură interimatul la Ministerul Muncii până când PSD va desemna un nou ministru în locul lui Marius Budăi.

Luni, 10 iulie, ministrul Budăi spunea că demisia sa contează „mai mult sau mai puțin: Cred că nu contează mai mult sau mai puțin demisia mea, contează foarte mult ce o să facem de acum încolo. Cred că societatea civilă trebuie să facă ce trebuie să facă societatea civilă și politică să facă altcineva. Putem pune o grămadă de întrebări: De ce? De ce? De ce? Haideți să facem, să schimbăm lucruri și să preîntâmpinăm aceste întâmplări nefericite.

În data de 9 iulie 2023, Centrul pentru Resurse Juridice, organizație care a semnalat abuzurile care aveau loc la azilele din Ilfov, i-a solicitat premierului, Ciolacu, să-l demită pe ministrul Muncii, Marius Budăi.

Peste 5100 de centre sociale din toată ţara au început să fie controlate începând de luni, 10 iulie, iar cazurile descoperite până acum sunt de-a dreptul revoltătoare.

>