Breaking news

Mariana Alexandru, procurorul care vroia s-o ancheteze pe Elena Udrea, pensionată rapid de Băsescu

Mariana Alexandru, procurorul DNA care a reluat, practic, de la zero dosarul „Gala Bute”, și în care urma să o ancheteze și pe Elena Udrea, a fost trecură rapid pe linie moartă, prin ”pensionare”.

basescu - mariana alexandruLa cinci zile de când Băsescu a spus la B 1 TV că un procuror se lasă influențat în anchetele penale de un jurnalist, misterul s-a elucidat. Era vorba de Mariana Alexandru, cea care a anchetat dosarul Zambaccian al lui Adrian Năstase și pe cel al Monicăi Iacob Ritzi. Iar acum se ocupa de dosarul ”Gala Bute”.

După ce pe 10 septembrie, CSM a decis eliberarea Marianei Alexandru, din funcția de şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA, Pe 15 septembrie, Băsescu a semnat decretul de pensionare.

Așadar, în nici o săptămână, Mariana Alexandru a fost trecută pe linie moartă de Băsescu pentru că se apropia prea mult de ”protejata” lui, Elena Udrea.

Mariana Alexandru a cerut pensionare anticipată la vârstă de doar 53 de ani, deși se angajase public că va finaliza dosarul Gala Bute, în care era vorba de deturnarea a două milioane de euro din fonduri europene.

Graba cu care CSM a introdus rapid pe ordinea de zi cererea de pensionare și o avizează în aceeași zi, și imediat o trimite la Băsescu spre aprobare, ridică foarte multe semne de întrebare.

Pentru că ”pensionarea” s-a făcut pe repede înainte, s-au produs și ”greșeli” care denotă faptul că acest lucru s-a făcut la ordin. Pe 10 septembrie, CSM a avizat 11 cereri de pensionare, printre care și pe cea a Marianei Alexandru.

Numai că în cerere, Mariana Alexandru nu specifică data de la care doreşte pensionarea, element cuprins în toate celelalte cereri.

Nici hotărârea nr 979 a CSM, înaintată Preşedintelui României pentru a emite decretul de eliberare din funcţie nu menţionează o dată de pensionare, aşa cum au toate celelalte acte trimise la Cotroceni.

Numerele de înregistrare la CSM arată şi ele că cererea Marianei Alexandru a fost introdusă pe ordinea de zi a plenului în regim de urgenţă.

Spre exemplu, hotărârea de pensionare a Marinelei Fifoiu, judecător la Tribunalul Teleorman, are numărul 18787, iar decizia Casei de Pensii a fost emisă în octombrie 2013. În timp ce cererea Marianei Alexandru are numărul de înregistrare la CSM 19 782, cu decizie a Casei de pensii a Sectorului 1 din 8 septembrie 2014. Irinel Păun din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost pensionat abia în 10 septembrie, deși avea decizia de pensionare a Casei de pensii a sectorului 3 emisă încă din 25 mai 2013.

Cu o zi înainte de Hotărârea CSM, procuroarea DNA interogase un număr mare de funcţionari din Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Sportului în dosarul Galei Bute.

În decembrie 2013, Mariana Alexandru a infirmat rechizitoriul întocmit de Alina Stoica în dosarul “’Gala Bute”, după aproape un an şi jumătate de cercetări.

Alina Stoica întocmise un rechizitoriu în care singurul trimis în judecată era Rudel Obreja. Mariana Alexandru, la cererea lui Kovesi a preluat ancheta,  a întocmit un referat de respingere a rechizitoriului care a pulverizat-o pe Alina Stoica. În urma acestui rechizitoriu de infirmare a cercetării penale și redeschiderea dosarului prin extinderea cercetărilor, Alina Stoica a părăsit DNA la cîteva zile.

Mariana Alexandru a decis începerea urmăririi penale a reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box.

Tot ea a dispus audierea salariaţilor din cadrul Ministerului Turismului, care şi-au pus semnătura pe contractul de sponsorizare a evenimentului “Campion pentru România”.

Pe surse au apărut informaţii că era vizată şi Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, cunoscută ca fiind principala susţinătoare a galei de box.