Breaking news

Marea Britanie a votat pentru ieșirea din UE. Premierul David Cameron a demisionat

Marea Britanie a votat joi, în cadrul unui referendum să plece din Uniunea Europeană după 43 de ani de la integrarea în UE. Premierul britanic David Cameron şi-a anunţat vineri dimineaţă demisia din funcţie după rezultatelele referendumului inițiat char de el.

brexitE OFICIAL. Marea Britanie nu mai vrea în UE. Britanicii au votat joi să părăsească Uniunea Europeană. Potrivit rezultatelor oficiale, 51,9% dintre cetăţenii britanici, mai exact 17.410.742, au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană, iar 48,1%, adică 16.141.241, pentru rămânere

Prezenţa la vot la referendum a fost de 71,8%, cea mai mare în cazul unui scrutin din 1992 încoace.

Philip Hammond, ministrul britanic al Afacerilor Externe, a declarat că alegătorii au “vorbit clar” şi este misiunea guvernului să “pună în aplicare această decizie, protejând economia şi să facă tot ce se poate pentru a onţine ce e mai bine pentru Marea Britanie.

Premierul britanic David Cameron şi-a anunţat vineri dimineaţă demisia din funcţie după rezultatele Brexitului, precizând că ”ţara are nevoie de o nouă conducere” şi că va mai rămâne în funcţie trei luni.

“Vointa britanicilor trebuie respectata. Nu pot exista dubii privind rezultatul. Vreau sa asigur oamenii de afaceri ca economia e puternica iar pe cetateni ca nnu vor exista schimbari imediate. Trebuie sa ne pregatim pentru o negociere cu UE, sa implicam guvernul Scotiei si al celorlalte regiuni. Sunt mandru ca am fost premierul Marii Britanii in aceasta perioada“, a mai spus Cameron.

David Cameron s-a angajat ca în cazul unui vot pentru ieşirea din UE să ceară, fără întârziere, activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru a activa mecanismul de părăsire a Blocului Comunitar. Acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele două săptămâni. Odată pus în mişcare acest mecanism, singura cale de întoarcere este prin acordul unanim al statelor membre.

Ieşirea din UE nu este însă un proces automat. Ea trebuie negociată cu celelalte 27 de state şi se finalizează în termen de doi ani, iar Parlamentul European are drept de veto în cazul unei noi înţelegeri care să formalizeze relaţia dintre UE şi Marea Britanie.

Românii care muncesc în Marea Britanie spun că decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană este una greşită şi se tem pentru locurile lor de muncă.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat, în urma anunţării rezultatului referendumului din Marea Britanie, că este “în totalitate conştient de cât de grav, sau chiar dramatic este acest moment din punct de vedere politic”, dar că “UE nu este doar un proiect al vremurilor bune”.

Nu este niciun secret faptul că ne doream un alt rezultat al referendumului de ieri. Sunt în totalitate conştient de cât de grav, sau chiar dramatic este acest moment din punct de vedere politic. Şi nu există nicio modalitate de a prevedea toate consecinţele politice ale acestui eveniment, ma ales pentru Marea Britanie. Este un moment istoric, însă cu siguranţă acum nu este momentul pentru reacţii isterice. Vreau să dau tuturor asigurări că suntem de asemenea pregătiţi pentru acest scenariu negativ. După cum ştiţi, UE nu este doar un proiect al vremurilor bune“, a declarat Tusk.

Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz a declarat că în momentul de faţă este nevoie de stabilitate, atât în interiorul cât şi în afara U.E., şi trebuie limitate efectele negative produse de decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană.

La scurt timp după ce rezultatele oficiale au fost făcute publice, iar premierul britanic David Cameron a anunţat că se va retrage, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat că cel mai important lucru în momentul de faţă este stabilitatea de ambele părţi, adică atât în interiorul cât şi în afara U.E.

“Este nevoie de stabilitate şi sper ca întâlnirile preşedinţilor să constituie această stabilitate, având în vedere ce se întâmplă acum cu lira sterlină şi pe pieţele internaţionale” a declarat vineri dimineaţa Martin Schulz.

Cred că discuţiile vor trebui să continue cu 28 de ţări dacă va fi posibil sau cu 27 de ţări; trebuie să răspundem în mod calm. Eu sper că vom rămâne 28. Dacă britanicii votează să părăsească UE, aceştia nu vor mai beneficia de avantajele pieţii comune din cadrul Uniunii”, a spus Merkel.

Nu cred că Uniunea europeană va fi în pericol de moarte dacă Marea Britanie ne părăseşte. Vom continua procesul de cooperare în Europa, în special pe sectoare cum sunt cele economice sau monetare, declara Jean-Claude Juncker înainte de referendum.

Marea Britanie s-ar putea destrăma după referendumul de ieșire din UE. Scoţia, cât şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au votat majoritar pentru ieşire.

Primul ministru scoţian, Nicola Sturgeon, a declarat că “s-a arătat clar că scoţienii se văd în continuare ca parte a Uniunii Europene.” Predecesorul său, Alex Salmond a sugerat că un Brexit va genera un al doilea referendum privind independenţa Scoţiei.

BVB a reacţionat imediat după Brexit, ieşirea Marea Britanii din UE, principalul indice, BET, înregistrând o pierdere de 6%.

Haos total în pieţe după Brexit. Lira s-a prăbuşit la minimul ultimilor 31 de ani, iar acţiunile sunt în picaj liber. Aurul a urcat la maximul ultimilor doi ani.

Astfel, BET a scăzut de la 6.500 de puncte cât încheiase şedinţa de ieri la 6.134 de puncte. De asemenea şi ceilalţi indici ai BVB sunt pe minus: BET-TR, minus 5,5%, BET-FI, minus 5,5%, BET-XT, minus 5,4%.

Brokerii spuneau că întreg impactul referndumului se va simţi pe pieţele bursiere astăzi şi că volatilitatea va fi excepţional de mare.

Prim-ministrul de la Edinburgh, Nicola Sturgeon a declarat vineri că “Votul aici arată clar că oamenii din Scoţia văd viitorul lor ca parte a Uniunii Europene”.

Marine Le Pen, preşedintele principalului partid de extremă dreapta din Franţa, a salutat rezultatul şi a cerut convocarea unui referendum similar în Franţa.

>