Breaking news

Mâncarea se ieftinește de la 1 iunie întrucât Guvernul reduce TVA la alimente la 9%

loading...

 Vești bune pentru toți românii. Alimentele se vor ieftini substanțial de la 1 iunie. Guvernul a decis marți, ca de la 1 iunie 2015, TVA-ul la toate alimentele inclusiv la băuturile nealcoolice să se reducă de la 24 la 9%.

mancareÎn cadrul ședinței de Guvern de marți, 7 aprilie 2015, a fost aprobată reducerea anticipată a taxei pe valoare adăugată (TVA) la 9% la toate alimentele, de la 1 iunie 2015. Astfel, se va reduce TVA la toate alimentele, fără diferențieri, inclusiv la băuturile nealcoolice, precum și la serviciile de alimentație publică.

Măsura reducerii TVA la 9% la alimente, coroborată şi cu controalele ANAF, vor duce la crearea unui mediu concurenţial corect. Vom avea evaziune mult mai puţină şi preţuri mai mici. Reducerea TVA va avea ca efect scăderea preţurilor, relansarea consumului şi o colectare mai bună la bugetul de stat“, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

De asemenea, ministrul apreciază că reducerea TVA la alimente la 9% va da “o gură de oxigen” sectorului de lapte, după eliminarea cotelor, de la 1 aprilie 2015, dar şi celui de carne, afectat de embargoul impus de Federația Rusă.

¨Motivul reducerii anticipate a TVA la alimente:

¤Măsura este sustenabilă (cost estimat de 5 mld RON pe an; din care 3,3 mld RON au fost deja încasați suplimentar pe primul trimestru)

¤Măsura este uțor de administrat, prin aplicarea ei generală la toate alimentele și băuturile nealcoolice, precum și serviciile de alimentație publică

¤Ponderea cheltuielilor cu alimente în veniturile populației – cea mai mare din UE

¤Reducerea evaziunii în domeniu (în prezent, evaziunea la alimente este una din cele mai mari din România), crețterea competiției

¤Siguranța alimentară, producție și consum intern

¤Locuri de muncă fiscalizate în agricultură, industria agroalimentară și alimentația publică

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>