Breaking news

Mânăstirea Rila şi Valea Trandafirilor, două atracţii turistice ale Bulgariei

În sud-vestul țării, la 120 km de Sofia, pe versantul sudic al Munților Rila, se află cea mai faimoasă și mai frumoasă mănăstire din Bulgaria- Mănăstirea Rila, un sit aflat  sub protecția UNESCO.

Considerată comoara națională a Bulgariei, construcția așezământului a început în secolul 10, și este legată de numele Sfântului Ivan de Rila, un călugăr care și-a petrecut viața într-o peșteră aflată la o jumătate de oră de mers de locul în care se află astăzi lăcașul de cult. Întreg complexul se întinde pe o suprafață de 8.800 mp. 

Partea rezidențială de 4 etaje cuprinde numai puțin de 300 de chilii ale călugărilor, 4 capele, o cameră a starețului, o bucătărie, o bibliotecă și camera de oaspeți pentru donatori. Exteriorul mănăstirii are pereții săi înalți și sobri (cu o înălțime de 4 etaje și chiar mai înalt în anumite locuri) decupat de ferestre mici care amintesc mai degrabă de un fort militar decât de o mănăstire. Muzeul mănăstirii găzduiește o operă de artă unică, și anume, Crucea lui Rafail. O cruce de lemn făcută dintr-o singură bucată de lemn (81×43 cm). Ea a fost cioplită de un călugăr pe nume Rafail cu rindele fine şi cu lupa, pentru a crea 104 scene religioase şi 650 de miniaturi. Munca la această operă a durat cel puţin 12 ani şi a fost terminată în 1802 când călugărul şi-a pierdut vederea.

 Valea Trandafirilor din Kazanlak, cea mai romantică și mai parfumată regiune  

În perioada comunistă, regiunea a servit ca loc de producție al Kalasnikovului sovietic, însă astăzi  este recunoscută datorită recoltelor bogate în trandafiri. Bulgaria este considerată al doilea mare producător mondial de ulei de trandafiri. Valea Trandafirilor este situată între orașele Kazanlăk și Klisura fiind renumită în lume pentru industria de creștere a trandafirului de Damasc, adus din Orientul Mijlociu. Rosa damascena (Trandafirul din Damasc) este cultivat, îndeosebi varietatea Trigintipetala, cunoscută sub denumirea de trandafirul din Kazanlâk, cu un miros foarte persistent, care a fost importat din Turcia şi din sudul Asiatic. 

La sfârşitul lunii iunie, după recoltarea trandafirilor, au loc numeroase sărbători, animaţii folclorice şi festivale. Festivalul Trandafirilor este un eveniment unic în Europa de Est care atrage turiști din toate colțurile lumii. Din petalele trandafirilor se produce faimosul ulei de trandafir, ingredientul principal în lumea parfumurilor, industria cosmeticelor, farmaciei precum și în cea alimentară.

Din 30 de trandafiri se obține o picătură de ulei de trandafiri, iar din 3.000 de kilograme, doar un litru de ulei. Mirosul este amețitor! Ar putea fi considerată cea mai romantică și mai parfumată regiune. De altfel, trandafirul este simbolul Bulgariei și brandul turismului bulgăresc.