Breaking news

Malala Yousafzai, cea mai tânără laureată a premiului Nobel pentru Pace, din istorie

Pakistaneza Malala Yousafzai și indianul Kailash Satyarthi au câștigat vineri, Premiul Nobel pentru Pace. Cei doi au primit premiul din partea Comitetului Nobel „pentru lupta lor împotriva oprimării copiilor și a tinerilor și pentru dreptul tuturor copiilor la educație”.

Malala Yousafzai - nobel paceÎn vârstă de doar 17 ani, Malala Youzafsai încarnează lupta pentru drepturile fetelor la educație în întreaga lume.

Malala militează pentru drepturile fetelor la educație, ceea a transformat-o în octombrie 2012 în ținta unui atentat al talibanilor care aproape că a costat-o viața.

Malala Yousafzai devine astfel cea mai tânără persoană din istoria decernării premiilor Nobel, care primește această distincție.

Până acum cel mai tânăr câștigător al unui premiu Nobel era omul de știință de origine australiană Lawrence Bragg, care avea 25 de ani când a câștigat premiul pentru fizică împreună cu tatăl său, în 1915.

Kailash Satyarthi, în vârstă de 60 de ani, a organizat manifestații împotriva exploatării copiilor, toate non-violente, în ‘tradiția lui Gandhi’, după cum a subliniat Comitetul Nobel.

Satyarthi și Yousafzai au fost aleși pentru lupta lor împotriva oprimării copiilor și tinerilor și pentru dreptul tuturor copiilor la educație, a precizat Comitetul Nobel norvegian.

Comitetul Nobel consideră că este un punct important pentru un hindus și un musulman, un indian și o pakistaneză, să se alăture într-o luptă comună pentru educație și împotriva extremismului. S-a calculat că există 168 de milioane de copii care muncesc astăzi în lume. În 2000, cifra era cu 78 de milioane mai mare. Lumea s-a apropiat de țelul de a elimina munca în rândul copiilor”, a spus Thorbjoern Jagland, șeful comitetului.

Premiul Nobel pentru Pace, în valoare de circa 1,1 milioane de dolari, va fi decernat la Oslo la 10 decembrie, ziua în care este comemorată moartea industriașului suedez Alfred Nobel, care a fondat în testamentul său din 1895 premiile care-i poartă numele.

>