Breaking news

Majestatea Sa, Regele Mihai I al României a împlinit 93 de ani

loading...

Regele Mihai I al României, fiul Regelui Carol al II-lea şi al Reginei Elena, a împlinit azi, venerabila vârstă de 93 de ani. În cinstea Majestății Sale, Ateneul Român va găzdui, începând cu ora 18.00, a şaptea ediţie a concertului anual de binefacere organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României.

regele mihai I al romanieiRegele Mihai I s-a născut pe data 25 octombrie 1921, la Sinaia și este stră-strănepotul Reginei Victoria a Marii Britanii și este văr de gradul trei al Reginei Elisabeta a II-a.

După fuga lui Carol al II-lea din România în decembrie 1925, împreună cu amanta s-a, Elena Lupescu, Mihai I a devenit cel mai tânăr Rege al României. După moartea Regelui Ferdinant I în iulie 1972, Mihai I a fost încoronat rege la vârsta de doar 6 ani când era doar un copil.

Regele Mihai I a fost suveran al Românie  între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930. După trei ani de domnie, Mihai I a fost detronat de tatăl său, reântors pe tronul României. 10 ani mai târziu, Mihai I este reîncoronat Rege pentru încă 7 ani,  în perioada 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947, când a fost forțat de comuniști să abdice.

Până în 1990, Regele Mihai I a trăit în exil. În 1990 a dorit să revină în țară dar a fost întors de la Aeroport de către Ion Iliescu.În 3 aprilie, după 43 de ani de exil, acesta anunţa că intenţionează să-şi petreacă Sărbătorile de Paşte în România. Cererea era refuzată opt zile mai târziu, atunci când Guvernul Roman îi propunea „diplomatic” regelui să-şi amâne vizita.

Prima revenire din exil urma totuşi să aibă loc, în decembrie 1990, însă marcată definitiv de semnul fiascoului. La 25 decembrie 1990, membrii familiei regale aterizau în România pe Aeroportul Otopeni, cu paşapoarte daneze. Autorităţile le acordaseră o viză de 24 de ore, însă, în drum spre Curtea de Argeş, forţele de poliţie au organizat o ambuscadă pe Autostrada Bucureşti – Piteşti. Regele Mihai şi suita sa au fost duşi sub escortă armată pe Aeroportul Otopeni. Şi de acolo, expulzaţi.

Pe 28 aprilie 1992, Regele Mihai I a venit în România pentru a petrece Sfintele Paști. După mai multe tentative de a reveni în mod oficial în România, Regele Mihai primește pașaport românesc abia la 2 martie 1997.

Pe 3 amrtie 1997, Ion Iliescu afirma că cei la putere sunt lipsiţi de moralitate şi demnitate şi “ling tălpile” fostului suveran. Abia în 2001, când Iliescu a redevenit președintele României, l-a invitat pe rege să vină în vizită oficială, îngropând astfel securea războiului.

În 2011, când a împlinit venerabila vârstă de 90 de ani, Regele Mihai I a susținut un discurs istoric în fața Parlamentului României.

Din 1944, Regele Mihai s-a opus instaurării autorităţilor comuniste şi, în cele din urmă, a fost obligat să abdice, pe 30 decembrie 1947.

Exilul Regelui Mihai şi al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nunta lor organizată la Atena. Au locuit, până la sfârşitul anului 1948, la Vila Sparta, locuinţa Reginei-mamă Elena. Din 1949, Regele Mihai şi Regina Ana s-au mutat la Lausanne şi apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956, după care au revenit în Elveţia. Regele Mihai şi Regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, în Elveţia, însă petrec principalele sărbători ale anului în România.

În urmă cu câteva zile, Majestatea Sa Regele Mihai, în pragul aniversării celor nouăzeci și trei de ani de viață, a luat parte la Expoziția de mașini militare de epocă care a avut loc în orașul Nyon din Elveția.

Majestatea Sa a prezentat în cadrul expoziției o piesă rară din colecția personală, mașina militară care a aparținut generalului american George S. Patton. Cu această ocazie, Regele s-a bucurat să-i revadă pe prietenii săi colecționari de vehicule militare din Al Doilea Război Mondial.

Prezența Majestății Sale la expoziția organizată de Asociația Colecționarilor de Vehicule Militare din Elveția face parte dintr-un lung șir de evenimente de gen, Regele participând, în decursul anilor, la zeci de astfel de întâlniri în Marea Britanie, Elveția, Italia, Franța sau Luxemburg.

Cu ocazia zilei de naștere a Majestății Sale Regelui, Ateneul Român va găzdui, începând cu ora 18.00, a şaptea ediţie a concertului anual de binefacere organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României. Fondurile obținute în urma concertului vor fi folosite pentru sprijinirea tinerilor artiști beneficiari ai programelor Fundației.

Concertul Regal va fi susținut de pianista Alexandra Dăriescu, alături de Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta a României, sub bagheta maestrului Tiberiu Soare.

Cu această ocazie, în foaierul Ateneului Român, vor fi organizate standuri de carte regală care vor cuprinde titluri precum “Anul Regelui”, “Mașinile Regelui”, “Muzica Regelui”, “Jubileul Regelui” și “Lumea Regelui” apărute, în decursul anilor, la Curtea Veche Publishing şi la Editura Polirom.

Regele Mihai I este singurul șef de stat din cel de-a doilea război mondial care se mai află în viață.

loading...