Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova

Maia Sandu devine prima femeie Preşedinte din istoria Republicii Moldova. Canidata PAS l-a învins pe actualul Preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

A doua oară a fost cu noroc. La patru ani distanţă de la pima sa candidatură la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu îşi ia revanşa în faţa lui Igor Dodon.

Potrivit datelor preliminare, după centralizarea proceselor verbale din 2108 de secţii din totalul de 2143 secţii de vot organizate pentru alegerile prezidenţiale, Maia Sandu a primit 55.68% din voturi. În timp ce Dodon a adunar doar 44.32% din voturi.

Diaspora a votat masiv cu Maia Sandu. Estimările arată că cel putin 250.000 de moldoveni aflaţi în afara graniţelor ţării, au mers la vot pentru a-şi alege noul Preşedinte.

“Astăzi am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor. În pofida crizei, în pofida neîncrederii în instituții, în pofida unei campanii murdare, oamenii au ieșit la vot în număr foarte mare – și aici în țară, și în diasporă. Oamenii au ieșit la vot pentru că le pasă. Oamenii vor ca vocea lor să fie auzită, oamenii vor să fie respectați, oamenii vor ca puterea să le ofere soluții la problemele lor.  Mulțumesc tuturor celor care au participat astăzi la vot. Le mulțumesc din suflet oamenilor care au mers sute de kilometri până la secția de vot și care au așteptat la cozi uriașe pentru a vota. Ne închinăm în fața dumneavoastră! Astăzi diaspora a votat în număr de peste 250 de mii. Este o mobilizare fără precedent și un record istoric. Oamenii noștri au demonstrat că, oricât de departe ar ajunge, le pasă de țara lor, le pasă de rude, de casa lor. Regretăm foarte mult că mulți dintre dumneavoastră ați trebuit să așteptați ore în șir ca să puteți vota“, a declarat Maia Sandu la scurt timp după închiderea urnelor de vot.

Maia Sandu s-a născut în pe 24 mai 1972 în satul Risipeni, Fălești, Republica Moldova.

A absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, are un masterat în administrație publică la Academia de Administrație Publică din Chișinău.

Din 1998 până în 2005 a lucrat în echipa Băncii Mondiale din Chișinău. A coordonat proiectele Băncii pentru susținerea reformelor în sectoarele-cheie ale economiei Republicii Moldova.

În perioada 2009-2010 a studiat la Harvard Kennedy School, unde a obținut titlul de master în politici publice, iar din 2010 până în 2012 a fost consilier al unuia dintre directorii executivi ai Băncii Mondiale la Washington.

În perioada 24 iulie 2012 – 30 iulie 20215 a deţinut funcția de Ministru al Educației.

În anul 2016 a fondat Partidul Acțiune și Solidaritate. Iar pe 31 august 2016, Maia Sandu a fost desemnată oficial candidat la funcția de președinte a Republicii Moldova de către Consiliul Politic Național.

În turul I de scrutin, care s-a desfășurat la 30 octombrie 2016, Maia Sandu a reușit să acumuleze 549.152 de voturi, ceea ce reprezintă 38,71%, fiind surclasată de Igor Dodon, care a reușit să acumuleze 47,98% din sufragii.

În turul doi, Maia Sandu s-a plasat pe locul 2 cu 766.593 de voturi (47,89%), în timp ce Igor Dodon a dobândit 834.081 de voturi (52,11%).

Pe 8 iunie 2019, Maia Sandu a fost desemnată și aleasă în funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova.

Pe 12 noiembrie 2019, guvernul condus de Maia Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură, de către Parlamentul Republicii Moldova.

>