Breaking news

Mai rapid decât viteza luminii

loading...

Fizicienii au descoperit că particulele subatomice se  pot mişca mai rapid decât viteza luminii.

Teoria lui Enstein care spunea că “Nimic nu poate călători cu o viteză mai mare decât cea a luminii” , ar putea fi demontată.

Fizicienii Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) susţin că acest lucru ar putea fi posibil în cazul unei particule exotice.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au realizat un experiment care a constat în trimiterea cu viteză mare a unor fluxuri de particule subatomice minuscule numite neutrini dintr-un accelerator aflat la sediul CERN din apropierea Genevei către un detector aflat la Laboratorul Naţional Gran Sasso din Italia, la o depărtare de circa 732 de kilometri.

Neutrinii au ajuns la destinaţie într-un timp mult prea scurt, mai exact cu 60 de nanosecunde mai repede, faţă de perioada de timp necesară în cazul în care ar fi călătorit într-adevăr cu viteza luminii.

Neutrinii sunt particule subatomice elementare, despre care se ştia că ar călători, în general, cu o viteză apropiată de cea a luminii. Ei sunt neutri din punct de vedere electric şi sunt capabili să treacă prin materia obişnuită aproape fără a fi afectaţi.

Dacă există particule care se pot deplasa cu o viteză mai mare ca cea a luminii, poţi, cel puţin în teorie, să călătoreşti înapoi în timp. Deci poţi să fii propria ta bunică. Astfel de acţiuni ar putea să ducă la apariţia unor probleme grave“, a declarat Stephen Parke, un alt fizician de la Fermilab, Batavia.

Dacă această diferenţă se confirmă într-o cercetare mai minuţioasă, ea va avea implicaţii foarte mari asupra felului în care înţelegem legile naturii, spun fizicienii.

Până să ajungă la un astfel de rezultat experimentul Opera  afost repetat de 15.000 de ori.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian