Breaking news

Maghiarii au votat oficializarea limbii maghiare

Maghiarii din ținutul secuiesc întind coarda și se joacă iarăși cu focul. Astăzi aleșii locali din Hargita și Covasna au decis prin vot ca limba maghiară să fie declarată ca o a doua limbă oficială locală.

dsc_0596Adunarea generală a aleşilor locali din aşa-zisul Ţinut Secuiesc, care a avut loc astăzi, a adoptat o hotărâre prin care se angajează să asigure limbii maghiare un statut egal cu cel al limbii române, în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.Majoritatea aleşilor locali prezenţi la evenimentul care s-a desfăşurat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe au fost din partea PCM, dar erau şi unii de la UDMR, independenţi şi Partidul Verde.

În această hotărâre se prevede că orice cetăţean din aşa-zisul Ţinut Secuiesc are dreptul să folosească ambele limbi în scris şi vorbit, iar administraţia locală are obligaţia de a garanta egalitatea acestora. Adunarea aleşilor locali a mai adoptat o hotărâre, prin care a decis ca ziua de 15 martie, Ziua maghiarimii, să fie declarată sărbătoare de interes local şi să fie zi liberă pentru maghiarii din România.

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, consideră că, în momentul de faţă, există mai multe restricţii în ceea ce priveşte folosirea limbii maghiare şi din acest motiv este nevoie de oficializarea ei în Ţinutul Secuiesc. Participanţii la Adunarea Aleşilor Locali de la Sfântu Gheorghe au decis ca maghiara să aibă un statut identic cu limba oficială a statului.