Breaking news

MAE reacţionează după ce un grup de unguri au vandalizat Ambasada României la Budapesta

Ambasada României din Budapesta a fost atacată duminică seară de către un grup de unguri extremişti, membri ai grupării Mişcarea celor 64 de Comitate.

Aceştia au acoperit stema aflată pe Ambasada României de la Budapesta cu un steag al Ţinutului Secuiesc. MAE a reacţionat la acest incident prin intermediul unui comunicat de presă, remis exclusivNEWS.ro:

Ministerul Afacerilor Externe îşi manifestă preocuparea faţă de atitudinea provocatoare a Mișcării „Celor 64 de comitate” și condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naționale.

MAE consideră că săvârșirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizații, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă și contravine spiritului și prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.

MAE lansează un apel către autoritățile ungare de a asigura inviolabilitatea și  integritatea localurilor misiunii României și a personalului său și, în acest scop, va avea o discuție cu ambasadorul Ungariei la București.

Reamintim că autoritățile române au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorință de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potențialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state și construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază.

În dialogul bilateral politico-diplomatic, partea română transmite așteptările sale ferme ca Ungaria să își asume promovarea unei relații bilaterale în parametrii unui parteneriat strategic autentic, în consonanță cu reperele anterior menționate.

>