Breaking news

MAE reacționează după ce mai mulți români din Belfast au fost atacați de irlandezi

Ministerul Afacerilor Externe reacționează oficială după ce un grup de români a fost atacat de către irlandezi la Belfast. MAE a cerut lămuriri de la oficialitățile irlandeze și britanice.

belfast - violenteMAE precizează că alături de români, în Belfast, au fost atacați și cetățeni polonezi și slovaci și că autoritățile irlandeze anchetează aceste incidente.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Londra şi a Biroului Consular din Edinburgh, s-a autosesizat cu privire la aceste cazuri şi a intrat în contact direct cu poliţia locală din Belfast, Guvernul local şi reprezentanţii comunităţilor de români din Belfast, în vederea obţinerii unor informaţii detaliate cu privire la aceste incidente. Din informaţiile primite până în acest moment, incidentele au fost îndreptate împotriva unor cetăţeni polonezi, slovaci, precum şi români din zona de est a Belfastului, fiind sparte geamurile unor locuinţe şi avariate autoturisme. Având în vedere ca în ultimele luni au avut loc mai multe incidente în zona de est a orașului, politia nord-irlandeză investighează, în prezent, fiecare dintre aceste incidente pentru a stabili dacă acestea pot fi încadrate ca infracţiuni care au ca element constitutiv ura îndreptata împotriva unor persoane de altă naţionalitate (hate crimes). Ambasada României la Londra prin Biroul consular Edinburgh păstrează legătura cu autorităţile competente şi cu reprezentanți ai comunităţii de români pentru a urmări evoluţia cazurilor şi este pregătită să intervină în cazul în care situaţia o va impune”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că are încredere că autorităţile locale vor clarifica în cel mai scurt timp circumstanţele producerii acestor incidente şi îşi exprimă aşteptarea că asemenea fapte nu vor rămâne nepedepsite iar autorităţile nord-irlandeze iau măsurile necesare pentru ca astfel de situaţii să nu escaladeze.

MAE apreciază, în contextul monitorizării acestei situaţii, buna colaborare a Ambasadei României la Londra şi a Biroului Consular din Edinburgh cu autorităţile locale din Irlanda de Nord, confirmată cu prilejul recentei vizite la Belfast a ambasadorului României în Marea Britanie.