Breaking news

MAE: Doi români, răniți în atentatul terorist produs la Londra

Ministerul Afacerilor Externe anunță faptul că doi români au fost răniți miercuri în atentatul terorist produs la Parlamentul britanic din Londra.

romani atac armat londraDoi români se numără printre cele 20 de persoane rănite grav în atentatul londonez. MAE confirmă faptul că românii sunt victime ale atentatului terorist și că în prezent se află internați în spital.

Ministerul Afacerilor Externe exprimă profundul regret și condoleanțe pentru pierderea de vieți omenești în urma atacului care a avut loc astăzi, 22 martie, la Londra. În aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe exprimă întreaga solidaritate cu poporul britanic.  În urma demersurilor de urgență întreprinse de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord pe lângă autoritățile locale, cu privire la identificarea cetățeniei victimelor, Ministerul Afacerilor Externe transmite următoarele: Din cele mai recente informații obținute de la autoritățile locale, au fost identificate 2 persoane de cetățenie română care au fost rănite. Acestea au fost transportate la spitalele din zonă în vederea acordării asistenţei medicale. Precizăm faptul că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord +44 20 76027328; +44 20 76029833​; +44 20 76036694​; +44 20 76025193, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord monitorizează în continuare evoluţia situaţiei, menţine legătura cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în funcţie de solicitări”, se arată în comunicatul oficial al Ministerului Afacerilor Externe.

Polițiștii londonezi sunt în căutarea unei persoane despre care cred că ar fi luat parte la atacurile comise miercuri la Londra, transmite Reuters, citând un jurnalist de la The Telegraph care a obținut informația de la un oficial guvernamental.

Ipoteza conform căreia în atacul terorist ar fi fost implicate mai multe persoane i-a fost confirmată și unui jurnalist BBC. „BBC a aflat din mai multe surse că în mașina care a lovit pietonii pe podul Westminster se aflau doi atacatori”, scrie jurnalistul, potrivit Reuters.

Trei liceeni francezi au fost răniți în atacul produs miercuri după-amiază în apropierea sediului parlamentului din Londra, au indicat oficiali francezi, potrivit Reuters.

Cei trei sunt adolescenți în vârstă de 15-16 ani, elevi ai Liceului Concarneau din Bretania, potrivit cotidianului regional Le Telegramme. Publicația citează colegi ai celor răniți, care au relatat că aceștia au fost loviți de o mașină în timp ce se deplasau pe Podul Westminster.

Tot în legătură cu incidentul de securitate de la Londra, soldat, conform celor mai recente informații, cu doi morți și mai mulți răniți, prim-ministrul britanic Theresa May a convocat o reuniune a comitetului de criză COBRA. Reuniunea va avea loc începând de la ora 22.00, a precizat un purtător de cuvânt din Downing Street.

Conform Autorității Portuare londoneze, o femeie a fost scoasă din fluviul Tamisa lângă Podul Westminister și este tratată de urgență pentru răni grave. Aceeași sursă a precizat că traficul fluvial a fost închis în zonă.

Polițistul înjunghiat de atacatorul care a încercat miercuri să intre în incinta Parlamentului a murit, transmite BBC, citând surse apropiate anchetei.

Bărbatul a murit înainte de a fi preluat de serviciul de ambulanță, au precizat sursele citate. La fața locului s-au făcut încetări de resuscitare, dar ofițerul nu a mai putut fi salvat.

Cealaltă victimă decedată este o femeie care se afla pe Podul Westminster când o mașină a urcat pe trotuar și i-a secerat pe trecători.

Atacul de la Londra a survenit în ziua în care la Bruxelles au fost comemorate atentatele comise în urmă cu un an în capitala belgiană, în care au fost ucise 32 de persoane.