Breaking news

MAE avertizează cetățeinii români cu privire la călătoria în Yemen

Ministerul Afacerilor Externe recomandă, cu insistenţă, cetăţenilor români să nu se deplaseze în Yemen, iar celor care se mai află la faţa locului  să părăsească zona în cel mai scurt timp.

yemen-protestMinisterul de externe avertizează românii cu privire la deteriorarea gravă a situaţiei de securitate din ultimele zile din Republica Yemen, în special în capitala ţării, Sanaa.

Pentru a nu îşi pune viaţa în pericol, cetăţenii români care se află pe teritoriul Republicii Yemen sunt sfătuiţi să evite zonele publice, îndeosebi cele unde au loc demonstraţii de stradă. Cetăţenii români care se mai află încă pe teritoriul yemenit sau rudele acestora din România, sunt sfătuiţi să se adreseze Direcţiei Relaţii Consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi.

Atragem atenţia cetăţenilor români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse”, se precizează în comunicatul de presă al MAE.

În acest sens, în cadrul Direcţiei Relaţii Consulare a fost activat Grupul de asistenţă consulară de urgenţă, pregătit să acorde sprijin tuturor cetăţenilor români care fac o solicitare în acest sens. Coordonatele Grupul de asistenţă consulară de urgenţă sunt: telefon: +4021.319.68.70; fax: +4021.319.68.69; e-mail: drco@mae.ro.

Întrucât România nu are o misiune diplomatică la Sanaa, cetăţenii români care au nevoie de asistenţă consulară de urgenţă o pot solicita oricărui stat din Uniunea Europeană a cărui ambasadă este funcţională în Yemen.

La Direcţia Relaţii Consulare din cadrul MAE şi-au înregistrat prezenţa pe teritoriul Republicii Yemen 52 de cetăţeni români, dintre care 13 au părăsit deja teritoriul yemenit. Pentru a putea acorda o asistenţă consulară calificată, MAE încurajează cetăţenii români care se mai află în Yemen să se înregistreze neîntârziat, comunicând coordonatele la Direcţia Relaţii Consulare.