Breaking news

Madam Merkel rămâne cancelar în Germania pentru încă patru ani de zile

Angela Merkel a obţinut o strălucită victorie în alegerile legislative de duminică, care-i asugură funcția de cancelar pentru următorii patru ani. 

angela merkelDoamna de fier a Germaniei, a câștigat duminică cel de-al treilea mandat consecutiv în fruntea guvernului. Conservatorii din cadrul CDU-CSU au obţinut 41,5% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale provizorii, în alegerile legislative de duminică.

Aliatul său liberal /FDP/ este înlăturat din Bundestag pentru prima dată în istoria RFG nereușind să atingă pragul de 5% din voturi /4,8%/, iar partidul social-democrat SPD, cu care dna Merkel ar trebui în mod logic să discute despre o „mare coaliție”, a obținut 25,7% din voturi.

Verzii coboară sensibil la 8,3% /-2,3 puncte/, în timp ce stânga radicală Die Linke obține 8,6% /-3,3 puncte/.

O nouă mișcare anti-euro, Alternative für Deutschland /AFP/, creată în primăvară, a atins 4,7%, mai puțin de cele 5% necesare pentru a fi reprezentată în camera inferioară a parlamentului.

Prezența la vot a fost de 71,5%, puțin mai bună decât cea de 70,8% în 2009.

Cancelarul Angela Merkel a salutat duminică un „super rezultat” al partidului său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), la alegerile legislative din Germania şi a promis „patru noi ani de succes”.

„Împreună vom face totul pentru ca cei patru ani care urmează să fie patru noi ani de succes pentru Germania”, a declarat Merkel.