Breaking news

Macedonia a ajuns la un acord cu Grecia. Îşi schimbă numele în Republica Macedonia de Nord

loading...

Macedonenii şi grecii au căzut la pace după 27 de ani de zile de dispute cu privire la numele de Macedonia. Pentru a putea fi primiţi în NATO şi UE, oficialii de la Skopje au acceptat ca ţara lor să se numească Republica Macedonia de Nord.

După 27 de ani de dispute diplomatice între Grecia şi Macedonia, oficialii din cele două ţări au căzut la pace. Premierul Macedoniei, Zoran Zaev, a anunţat marţi după-amiază ajungerea la un acord cu Grecia privind numele ţării sale, care se va numi „Republica Macedonia de Nord”. Acordul va trebui aprobat de Parlamentul macedonean şi supus unui referendum naţional.

În prezent, la ONU, denumirea oficială actuală este Fosta Republică Iugoslavă Macedonia /FYROM). Grecii consideră că numele Macedonia este doar al provinciei de la frontiera ţării lor şi au blocat din acest motiv aderarea FYROM la Uniunea Europeană şi la NATO.

România salută decizia luată de cele două state.

„Ministerul Afacerilor Externe salută cu deosebită satisfacție anunţul făcut pe 12 iunie 2018 de prim-miniştrii elen, Alexis Tsipras şi macedonean, Zoran Zaev, privind acordul bilateral asupra numelui constituţional al Republicii Macedonia, respectiv Republica Macedonia de Nord. MAE consideră că această evoluţie este un eveniment de excepție, un pas decisiv pentru actualul context internaţional din Europa de Sud-Est. În mod particular, acest acord bilateral situează sub auspicii noi și extrem de pozitive parcursul european și euro-atlantic al Republicii Macedonia. România a susținut constant la nivel politic și tehnic eforturile autorităților de la Skopje de a progresa în direcția reformelor necesare pentru atingerea obiectivelor de integrare în Uniunea Europeană și NATO. Acestea sunt țintele strategice ale tuturor partenerilor europeni și aliaților euro-atlantici pentru consolidarea stabilității regionale și a securității europene. În perspectiva evoluţiilor ce vor consacra soluţia anunţată la 12 iunie 2018 în viitorul apropiat, MAE reiterează disponibilitatea de a continua să contribuie la dezvoltarea parcursului european şi euro-atlantic al partenerilor macedoneni, inclusiv în contextul exercitării preşedinţiei Consiliului UE în semestrul I, 2019 şi al bunelor relaţii bilaterale”, se arată în comunicatul oficial al MAE remis exclusivNEWS.ro.

România și Republica Macedonia întrețin relații diplomatice, stabilite încă din 1992, la un an de la formarea ca stat independent a Macedoniei. În noiembrie 1993 s-a deschis un Oficiu consular şi comercial la Skopje. La 11 ianuarie 1995, misiunea a fost ridicată la rang de Ambasadă. La 30 aprilie 2001, la Bucureşti a avut loc semnarea Tratatului politic de bază între România şi Republica Macedonia.

La Summit-ul NATO Bucureşti, 3 aprilie 2008, şefii statelor aliate au decis să invite partenerii macedoneni să se alăture Alianţei imediat ce se va ajunge la o soluţie reciproc acceptabilă în dosarul numelui constituţional.

loading...