Breaking news

Lukoil amenință că închide definitiv rafinăria din Ploiești dacă procurorii nu ridică sechestrul

Grupul Lukoil amenință autoritățile române că va închide definitiv rafinăria de la Ploișeti, dacă până vineri, procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile și pe patrimoniul companiei.

rafinarie lukoil ploiestiPrinși de procurori că au fraudat statul român cu peste 240 de milioane de euro, rușii amenință că închid rafinăria de la Ploiești dacă nu li se ridică sechestrul.

Vladimir Nekrasov, prim-vicepreședintele grupului Lukoil, a anunțat miercuri, că dacă până vineri, procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile și pe patrimoniul companiei, Grupul Lukoil va închide definitiv rafinăria Petrotel Ploiești

„În acest moment ne sunt blocate stocurile strategice de țiței și produse petroliere și avem sechestru asigurător pe tot patrimoniu rafinăriei și pe debitele Lukoil România față de Petrotel. Am propus o înțelegere pentru revizuirea acestor măsuri asiguratorii. Dacă vom ajunge la un acord vom reporni rafinăria, dacă nu, nu”, a spus Nekrasov.

Prim-vicepreședintele grupului Lukoil a sosit miercuri în România de la Moscova și a avut discuții pe această temă cu vicepremierul Liviu Dragnea, cu ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, și cu procurorul care instrumentează acest caz.

Vladimir Nekrasov a precizat că în acest an, Lukoil Petrotel va plăti 700 milioane dolari la bugetul de stat drept taxe și impozite.

“Considerăm că acești 700 de milioane de dolari pe care îi plătim pot fi considerate măsuri asiguratorii. Dacă rafinăria nu va mai exista, statul nu va mai putea să obțină acești bani, pentru că vom opri rafinăria definitiv”, a adăugat Nekrasov.

Omul de afaceri rus a explicat că 90% din producția de carburanți a rafinăriei merge către Lukoil România, care are peste 300 de benzinării pe piața locală.

Dacă rafinăria se va închide carburanții vor trebui importați din Rusia, Bulgaria sau alte țări sau achiziționați de la alte companii de pe piața locală, însă prețul de vânzare a lor va fi mai mare.

”Cumpărătorul nostru de bază este Lukoil România. 90% din producția noastră merge către această companie. Aceasta face plăți către rafinărie iar din acești bani noi cumpărăm materii prime, plătim taxe și facem reparații. Pentru a putea cheltui măcar un cent trebuie să cerem aprobare procurorilor și vorbim de un rulaj de aproximativ 20 milioane dolari. În plus, patrimoniul nostru este sub sechestru. Suntem o companie listată, avem sute și mii de acționari, cum vor investi acești acționari într-un patrimoniu sechestrat? Astfel că suntem dispuși la compromisuri pe care le vom raporta în următoarele zile, dar vom închide rafinăria dacă nu vom ajunge la un acord. Ne pare rău pentru că suntem demult pe piața din România și ar fi păcat să se închidă o asemenea rafinărie modernă. Suntem o companie privată și suntem foarte departe de politică. Înțelegem doar activitatea comercială și nu ne implicăm în acțiunile politice ale unei țări. Consideră că toate acuzațiile sunt nefondate și vom demonstra acest lucru împreună cu avocații”, a subliniat Nekrasov.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești spune că în dosarul penal nr. 254/P/2014 se efectuează cercetări față de SC Petrotel Lukoil SA Ploiești pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și de spălare de bani cu un prejudiciu estimat de 230 milioane euro.

La data de 06.10.2014, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a dispus înlocuirea măsurilor asigurătorii, prin ridicarea parțială a sechestrului asigurător asupra conturilor bancare, pentru a da posibilitatea SC Petrotel Lukoil SA Ploiești să își desfășoare activitatea curentă în condiții de normalitate cu terții și să plătească drepturile salariale și contribuțiile la bugetul de stat. În cauză au fost extinse măsurile asigurătorii asupra altor bunuri puse la dispoziție de SC Petrotel Lukoil SA Ploiești”, se arată în comunicatul Parchetului.

>