Lovitură devastatoare pentru 2.5 milioane de români care au polițe RCA la Euroins

Euroins, cea mai mare companie de asigurări RCA din România, a rămas fără licență de funcționare și intră în faliment. 2.5 milioane de clienți sunt afectați de falimentul companiei înregistrate în Bulgaria.

Anul și falimentul pe piața asigurărilor din România. Dup City Insurance care a intrat în faliment în 2022, acum vine rândul colosului Eroins care deținea 40% din piața asigurărilor din România.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis vineri, să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.

Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

Decizia Consiliului ASF se bazează  pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de controlToate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

ASF a decis să nu avizeze transferul de active către societatea EIG Re, înregistrată în Bulgaria.

În ultimii 8 ani în România au fost patru companii din domeniul aisugărilor au dat faliment.

În vara anului 2015, ASF a decis autorizației de funcționare a companiei Astra Asigurări și cerea intrarea companiei în procedura de faliment.

ASF a dispus retragerea autorizației de funcționare a companiei de asigurări Carpatica ASIG pe 27 iulie 2016, iar falimentul oficial a fost pronunțat de instanță un an mai târziu.

Falimentul City Insurance – 2021 Autoritatea de Supraveghere Financiară a dispus pe 17 septembrie 2021 retragerea autorizației de funcționare a Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A, iar falimentul a fost pronunțat de instanță în 20 aprilie 2022.

Compania City Insurace avea aproape 3 milioane de clienți în România, iar dimensiunea dezastrului încă nu poate fi evaluată pentru că au fost plătite abia un sfert din cererile înregistrate de Fondul de Garantare a Asiguraților.

Cumulate, sumele plătite de FGA în ultimii 8 ani doar pentru aceste trei companii depășesc 1,6 miliarde de lei. Cu toate acestea, pe baza datelor existente, putem estima că falimentul City Insurance riscă să genereze plăți mai mari decât Astra și Carpatica ASIG la un loc.

Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor și are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător.

FGA efectuează plăţi de indemnizații/despăgubiri rezultate din contractele de asigurare facultative și obligatorii, în condițiile legii, în cazul falimentului unui asigurător, cu respectarea plafonului de garantare prevăzut de lege de 500.000 lei pe un creditor de asigurare al asigurătorului în faliment.

>