Breaking news

Lovitură de stat în Thailanda. Armata a preluat conducerea

Generalul Prayut Chan-O-Cha, a anunțat joi o lovitură de stat, într-o declarație în direct la televiziune, după șapte luni de criză politică care macină Thailanda.

lovitura de stat thailandaLa două zile după ce a ordonat impunerea legii marțiale, generalul Chan-O-Cha a apărut la televiziunea națională și a citit în direct o declarație în care a anunțat suspendarea Constituției Thailandei. Generalul a cerut membrilor guvernului să se prezinte la o cazarmă a armatei, iar mass-media private să difuzeze numai buletinele noii administrații militare.

Pentru ca țara să revină la normalitate, forțele armate trebuie să preia puterea începând din 22 mai, la ora 16:30 (ora 09:30 GMT)”, a afirmat Prayut Chan-O-Cha.

Șeful armatei terestre thailandeze, generalul Prayut Chan-O-Cha, a anunțat joi că armata a preluat puterea pentru a pune capăt crizei politice care durează de mai mult de o jumătate de an.

Generalul a somat facțiunile politice rivale să ajungă la un compromis, dar, întrucât acestea nu au reușit să se înțeleagă, generalul a decis să preia puterea.

Anunțul lui Prayut Chan-O-Cha a fost însă condamnat ferm de Statele Unite și Uniunea Europenă.

Armata regală thailandeză a decretat marți legea marțială din cauza intensificării mișcărilor de stradă atât pro, cât și antiguvernamentale.

Thailanda este campioană mondială la capitolul lovituri de stat. Din 1932, de când a devenit monarhie constituțională, Thailanda a cunoscut 18 lovituri de stat sau tentative de lovitură de stat.

Ultima s-a produs în anul 2006, când înlăturarea premierului Thaksin Shinawatra. Deși se află în exil, rămâne figura politică ce divizează încă această țară.