Breaking news

Loredana şi Stela Popescu fac Paştele împreună cu Iuliana Tudor, la TVR 1

loading...

TVR  a pregătit emisiuni speciale de Paște, precum şi documentare şi transmisiuni directe cu caracter religios. Iuliana Tudor promite un show cu Loredana… „la puterea a treia” la O dată-n viaţă, Mircea Dinescu găteşte, în deschiderea noului sezon Politică şi delicateţuri, bucate tradiţionale pentru o invitată specială: Stela Popescu, iar Cristi Tabără şi echipa Exclusiv în România fac Paştele în Maramureş.

Iuliana Tudor si LoredanaSeniorii folclorului românesc stau La masa de Paşti cu toţi românii în Noaptea de Înviere, iar nana Veronica din Bălnaca-Groşi face Ultima prescură pentru Sfânta Liturghie de Paşti. La rândul lor, copiii sunt invitaţi la Petrecerea Iepuraşilor.

Mai jos găsiţi informaţii detaliate despre fiecare dintre programele TVR 1 din perioada Paştelui.

Echipa Exclusiv în România petrece de Paşti în Maramureş

Prietenii emisiunii Exclusiv în România au parte, în sâmbăta de Paşti, de o nouă ediţie unicat, în care Cristian Tabără şi echipa sa ne invită în Maramureş. Descoperim în ediţia din 11 aprilie Biserica din Deal din Ieud, aflată în patrimoniul mondial UNESCO, dar şi un meşteşug vechi păstrat în sat: prelucratul cânepii. Emisiunea poate fi văzută sâmbătă, de la ora 18.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

Cum se bate cânepa, cum se toarce fuiorul, ce operaţiuni presupune procedeul de prelucrare a cânepii vom vedea din demonstraţia făcută la Muzeul Etnografic al Familiei Pleş, din Ieud, situat la baza dealului unde se găseşte cea mai veche biserică de lemn din Maramureş. Muzeul este amenajat în cadrul unei foste gospodării ţărăneşti, veche de circa 200 de ani şi cuprinde o colecţie de obiecte de port popular şi unelte specifice acestei zone. Tot la Exclusiv în România, Moş Pupăză, meşter renumit în zonă, vorbeşte despre secretul porţilor maramureşene. Jurnalista Lorelei Mihală ia lecţii despre cum se ţes covoarele în Maramureş şi, tot în această ediţie, pregătim masa de Paşti, în stil tradiţional, la Botiza. De pe masa de Paşti pregătită de maramureşeni nu lipsesc: friptura de miel, ciorba şi umplutura de miel, cozonacul, pasca şi, bineînţeles, ouăle înroşite cu coji de ceapă.

Seniorii folclorului românesc stau La masa de Paşti

Sâmbătă noapte, după slujba de Înviere, românii se aşază La masa de Paşti, după datină. TVR 1 îşi invită telespectatorii, şi în acest an, la o masă întinsă, la care vor sta alături de vedetele muzicii populare româneşti.

La masa de Pasti

Anul acesta, Iuliana Tudor prezintă o ediţie aniversară a emisiunii La masa de Paşti. Ediţia cu numărul 15 a emisiunii intrate deja în tradiţia TVR este una specială, la care invitaţi sunt seniorii folclorului nostru. Ne vor fi alături La masa de Paşti, timp de trei ore, Elena Merişoreanu, Florica Bradu, Ioan Bocşa, Lucreţia Ciobanu, Maria Butaciu, Nicolae Furdui Iancu, Sava Negrean Brudaşcu, Saveta Bogdan, Simion Pop, Veta Biriş, Viorica Flintaşu, Ana Pacatiuş, Iosif Ciocloda, Petrică Moise, Tiberiu Ceia, Nicoleta Voica, Ştefan Isac, Traian Jurchela, Aneta Stan, Floarea Tănăsescu, Angela Buciu, Nicolae Sabău, Gheorghe Turda, Ioan Pop – Grupul IZA, Nicolae Mureşan, Mioara Velicu, Sofia Vicoveanca, Ştefania Rareş, Daniela Condurache, Elena Pădure, Margareta Clipa, Maria Murgoci, Matilda Pascal Cojocăriţa, Benone Sinulescu, Ileana Constantinescu, Floarea Calotă, Gheorghe Roşoga, Polina Manoilă, Ion Ghiţulescu, Maria Dragomiroiu, Vasilica Dinu şi cântecele lor nemuritoare.

Dinescu invită o doamnă la masă în prima ediţie a noului sezon Politică şi delicateţuri

În Duminica Paştelui, la ora 15.00, Mircea Dinescu revine la TVR 1 cu un nou sezon Politică şi delicateţuri. Poetul pregăteşte un prânz festiv pentru invitata sa, actriţa Stela Popescu. În zi de sărbătoare, Dinescu găteşte bucate tradiţionale din carne de miel, într-o manieră neconvenţională, aproape păcălind timpul, spre surprinderea şi încântarea invitatei sale.

Gazda face o demonstraţie, pregătind, în doar cinsprezece minute, sărmăluţe învelite în foi de ştevie, demolând astfel mitul conform căruia sarmalele trebuie fierte ore în şir şi sunt dificil de preparat. Carnea proaspătă de miel merge de minune cu ceapa, ouăle de ţară şi restul ingredientelor, iar condimentele alese şi jambonul de la Cetate completează compoziţia pe care, cu dexteritate de magician, poetul o înveleşte în frunze de ştevie. Sărmăluţele sunt aşezate, spre mirarea invitatei, într-o tigaie şi se lasă scăldate de un sos din care nu lipsesc sucul de roşii de la Maglavit, vinul alb sec şi deja celebra zeamă de portocală. Dinescu îi dezvăluie Stelei Popescu secretul delicioaselor sale sarmale: compoziţia fină, foile de ştevie şi faptul că nu le bagă la cuptor, ci le găteşte în tigaie, scurtând astfel timpul de preparare.

Dinescu si Stela Popescu

Pentru felul al doilea, folosind aceleaşi ingrediente ca la sarmale, poetul tăvăleşte prin făină câteva chifteluţe, pe care le scufundă mai apoi în untură de gâscă şi de porc. Când bucatele sunt gata, gazda şi oaspetele coboară în cramă, unde ciocnesc ouă roşii, gustă din mâncare şi ascultă muzica Tarafului lui George Strugurel, care a pregătit pentru Stela Popescu atât tangouri, cât şi muzică lăutărească.

„E un om cu care poţi tot timpul comunica, nu trebuie să scoţi vorbele de la el cu furculiţa”, mărturiseşte actriţa, care l-a fascinat, la rândul său, pe poet, cu spiritul său tânăr şi pofta sa de viaţă. O emisiune în care se râde, se vorbeşte despre teatru, se deapănă amintiri, într-un dialog încântător, ca pentru ziua de Paşti.

Loredana… „la puterea a treia”, o dată-n viaţă

Anul acesta, de Paşti, Iuliana Tudor îşi surprinde din nou telespectatorii, cu un show în care vor descoperi o Loredana mereu altfel. Va fi un spectacol cu Loredana… „la puterea a treia”, îndragita artistă putând fi admirată în triplă ipostază: moldoveancă, olteancă şi moroşancă, toate într-o singură seară!

Lori va întruchipa cele trei nurori ale soacrei pe care o vor întâlni chiar în platoul emisiunii. Rămâne să vedem cum se descurcă fiecare dintre ele din punct de vedere artistic şi care dintre „cele trei Loredane” va fi mai talentată… Vedetele populare care le vor susţine pe cele trei nurori sunt Laura Lavric, Ion Ghiţulescu şi Nicolae Sabău. Şi la capitolul dans, Iuliana Tudor îşi întăreşte arsenalul cu invitaţi pe măsură, membrii ansamblului profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Finalul emisiunii, propune un alt experiment muzical marca O dată-n viaţă: Loredana, Agurida şi Lăutarii.

Loredana x 3 la ODV

„La O dată-n viaţă, în cei opt ani de când intrăm în casele tuturor, am avut bucuria de a lucra cu apraope toate persoanele publice din România. Atunci când lucrezi cu un profesionist, se simte din prima clipă în care porţi discuţiile pregătitoare emisiei. Loredana face parte dintre artiştii – foarte puţini la număr – care îşi tratează meseria cu respect, cu atenţie, cu implicare şi cu responsabilitate. A fost o mare plăcere să construim împreună această ediţie şi sunt convinsă că va rămâne o ediţie valoroasă în arhiva TVR,” declară Iuliana Tudor. Aproape sufleteşte de telespectatorii săi, vedeta TVR le mai transmite românilor „să aibă parte de Lumină, în fiecare zi a vieţii lor!”.

Alături de invitaţii serii, Iuliana Tudor, Floarea şi Gheorghe, precum şi Orchestra Lăutarii din Chişinău sunt pregătiţi pentru o ediţie de neuitat O dată-n viaţă şi aşteaptă să ne spună, cu dragă inimă, „Hristos a înviat!”.

Programe religioase, reportaje, documentare, program pricesne

Vineri, de la 16.30, TVR 1 difuzează documentarul Săptămâna patimilor şi Ziua Învierii,  despre semnificaţia Săptămânii Mari şi a Sărbătorii Învierii, realizat de Paula Tăbârcă.

Sâmbătă, de la ora 11.00, producătoarea Gheorghiţa Nicolae propune telespectatorilor un concert de pricesne de la Baia Mare, sub genericul Din suflet de creştin, ediţie realizată în Catedrala Episcopală Sf. Treime cu prilejul celei de-a VIII-a ediţii a tradiţionalului Concert de Florii. În aşteptarea Marii Sărbători a creştinătăţii, românii vor asculta: Corul din Finteuşu Mare, dirijor, prof. Andrei Dragoş, Voichiţa Nemeş Andreica şi Grupul Datina din Vălenii Maramureşului, Gabriela Ardusătean, Nicoleta Petrehuş, Ioana Petran, Grup din Ţara Lăpuşului: Ana Maria Gherghel, Livia Neag, Cecilia Bozga, Andrei Buda, Cornel Cupşe, Florin Gherman, Augustin Gherghel, Florentina Giurgi, Rodica Pop Seling, Ileana Bumbar, Marius Ciprian Pop şi Ansamblul Folcloric Naţional TRANSILVANIA din Baia Mare. Emisiunea din 11 aprilie este realizată de TVR 1 în colaborare cu Ansamblul Folcloric Naţional TRANSILVANIA din Baia Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş, Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului şi al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare.

Şi tot sâmbătă, de la 18.50, TVR 1 programează un documentar etno-antropologic în regia lui Tudor Chirilă, prin care autorul investighează în cele mai mici detalii universul gosdpodăriei ancestrale şi un mod de viaţă revolut, care acum îşi consumă ultimele sale momente. În filmul Ultima prescură, suntem plasaţi într-un cătun necunoscut, pierdut în munţii Pădurea Craiului din judeţul Bihor. Aici trăieşte, singură şi departe de lume, o bătrână respectată de întreaga comunitate locală întinsă prin sate şi cătune aflate încă departe de civilizaţia contemporană. „Prin curăţenia vieţii ei, preoţii locului au ales-o, cu mult timp în urmă, să coacă în cuptorul arhaic din curtea casei sale prescura necesară oficierii liturghiilor, în special a celei de Paşti. Acum e bătrână şi, cu tot regretul, nu mai poate fizic să se achite de sarcină. Totuşi, la insistenţele echipei TVR, nana Veronica din Bălnaca-Groşi va mai prepara încă o dată prescura pentru Sfânta Liturhgie de Paşti ce se va oficia la biserica din sat. Dar va fi ultima”, Tudor Chirilă, realizatorul documentarului.

ECCE VIA, o călătorie prin locurile sfinte

În Săptămâna Mare, alături de TVR 1 puteţi vedea cele mai vizitate locuri ale Ierusalimului pe calea numită generic ECCE VIA, un drum, mai înainte de toate spiritual, prin Cetatea Sfântă din zilele noastre. Sâmbătă, de la ora 23.00, producătoarea Elena Dinu invită telespectatorii într-o scurtă plimbare prin Ierusalimul de azi, în documentarul ECCE VIA. Imagini din Ţara Sfântă, Ierusalim, Sfântul Mormânt, locurile pe unde a păşit Hristos, legendele Iordanului şi întâmplări din Deşertul Iudeii… toate acestea compun filmul documentar ECCE VIA, pentru a arăta că ACEASTA ESTE CALEA către o lume universal cunoscută şi totuşi, atât de puţin descifrată.

Imaginile filmate de realizatorii TVR vor arăta telespectatorilor Grădina Ghetsimani, Fortăreaţa Antonia, Poarta de Aur, Via Dolorosa, Scăldătoarea Vitezda, Muntele Sion, dar şi alte locuri sfinte. Toate acestea, precum şi ţarina cumpărată din cei 30 arginiţi daţi lui Iuda, devenită vremelnic cimitirul sinucigaşilor şi al străinilor, vor putea fi vizitate măcar imaginar în filmul ECCE VIA de la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Copiii lui Dumnezeu, filă în Dosar România

Odorhei, 2015. Aici este locul din România unde, pe Dealul Stejarului, se desfăşoară, zi de zi, o poveste. O poveste cu copii care cresc, învaţă, se joacă, se bucură sau se supără şi care trăiesc într-o casă uriaşă. Sunt 150 de copii de care au grijă 12 măicuţe greco-catolice, care fac parte din Congregaţia Inimii Neprihănite. Initiată de către Sora Ionela în anii 50, în timp ce era arestată de securitate, această asociaţie religioasă greco-catolică primeşte în proprietate, în 1996, de la o fundaţie elveţiană, un aşezământ uriaş cât un palat. Destinaţia clădirii – adăpostirea copiilor orfani, a copiilor sărmani sau părăsiţi de părinţi. Cele 12 călugăriţe, în frunte cu Sora Emilia, au grijă să fie respectată cu sfinţenie înţelegerea. De aici începe minunea care de aproape 20 de ani se desfăşoară zi de zi. De aici începe povestea spusă de Răzvan Butaru. Povestea copiilor lui Dumnezeu, duminică, 12 aprilie, de la 18.45, la TVR 1 şi TVR+, în Dosar România.

Slujbe religioase transmise în direct

Printre ediţiile speciale Universul credinţei se numără şi transmisiunile directe din Vinerea Mare şi din Noaptea de Înviere. Astfel, vineri, de la 18.30, telespectatorii TVR 1 pot urmări, în direct de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Slujba Prohodului Domnului, oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Iar sâmbătă, de la 23.45, TVR 1 transmite, de asemenea în direct, slujba prilejuită de praznicul Învierii Domnului, tot de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Ceremonia religioasă este oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de numeroşi ierarhi şi preoţi.

Ediţii speciale Tezaur folcloric

În zilele de Paşti, la TVR 1 sunt programate şi două ediţii speciale ale emisiunii Tezaur folcloric. Prima ediţie, cea de duminică, 12 aprilie, programată la orele 12.45 şi 16.00, ne aduce Bihorenii-n sărbătoare, program susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist Crişana şi invitaţii săi. La Teatrul Regina Maria din Oradea are loc o sărbătoare a cântecului din toate zonele ţării, la care participă: Sava Negrean Brudaşcu, Leontin Ciucur, Cornel Borza, Petrică Mâţu Stoian, Liliana Laichici, Grupul „Florica Ungur”, Alexandru Brădăţan, Vladuţa Lupău, Andreia Haisan, Codruţa Rodean, Gheorghe Finiş, Pamfil Roată şi alţi interpreţi, împreună cu formaţii tradiţionale din Bihor. Emisiunea este realizată de TVR 1 şi Ansamblul Artistic Profesionist Crişana din cadrul Teatrului „Regina Maria” din Oradea, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor şi al Primăriei Municipiului Oradea.

Iar luni, de la 17.10, prin cântec şi voie bună, Ansamblul Folcloric Naţional TRANSILVANIA din Baia Mare ne arată cum e De Paşti în Maramureş, în cea de-a doua ediţie Tezaur folcloric. Interpreţi de marcă ai cântecului românesc vor fi oaspeţii de seamă ai maramureşenilor: Sofia Vicoveanca, Angela Buciu, Gheorghe Turda, Cristian Pomohaci, Marius Ciprian Pop, Gelu Voicu, Adrian Stanca, Claudia Torop, Ileana Bumbar, Marinel Petreuş şi Ansamblul Folcloric Naţional TRANSILVANIA din  Baia Mare. Emisiunea este realizată de TVR 1 şi Ansamblul Folcloric Naţional TRANSILVANIA  Baia Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş şi al Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare.

Copiii sunt invitaţi la Petrecerea Iepuraşilor

De Paşti, TVR 1 invită toţi copiii la Petrecerea Iepuraşilor! Pe 13 şi pe 14 aprilie, de la ora 18.45, Bibi şi Ovi, adică Bianca Lixandru şi Ovi Jacobsen, sunt gazde în studioul ŢUP TV, unde, luni după-amiază, are loc un concurs pentru desemnarea Iepuraşului de Paşti. Juriul, format din Zâna Primăvară, Zâna Buruiană, Iepurica Morcovica şi Grădinarul, are o misiune dificilă, întrucat toţi concurenţii sunt foarte bine pregătiţi. La concurs participă: Iepurele Timid, Iepurele Rusesc, Vrăbiuţele Poliţiste, Iepurele Artist, Iepuraşii Dansatori, Broscuţa Oac şi Iepurica Frumuşica.

Marţi, tot la 18.45, Iepuraşii fac propria lor petrecere, pentru că, de Paşti, au împărţit cadouri tuturor copiilor şi nu au putut să se distreze. Printre invitaţi se numără Zâna Primăvară şi Zâna Buruiană, dar şi Iepurele DJ, Iepurele Trăsnit, Iepuraşa Gingaşa, Florile de Primăvară, Zâna Dovlecica şi foarte mulţi copii.

La Petrecerea Iepuraşilor de la TVR 1 îi vom mai vedea pe Florina Constantinescu (Miss G), Claudia Nicolau, Liliana Cazacu, Camelia Andriţa, Bogdan Ghiţulescu, Claudiu Bulete.

loading...