Breaking news

Locuitorii din Siberia se răscoală împotriva lui Putin și cer federalizarea

Unde dai și unde crapă. Putin începe să culeagă în Rusia, ceea ce a semănat în Ucraina. Locuitorii din Siberia se răscoală împotriva Moscovei și cer federalizarea, sătui să hrănească din resursele lor, oligarhii de lux ai lui Vladimir Putin.

siberia - rusiaPe modelul patentat de Putin în Donețk și Lugansk, prin intermediul separatiștilor ruși, siberienii își cer și ei autonomia față de Rusia.

Primăria oraşului Novosibirsk din Siberia a înregistrat pe 1 august, cererea pentru o demonstraţie publică cu tema „Marşul pentru federalizarea Siberiei“, care va avea loc pe 17 august.

Scopul marşului, ce se va desfăşura sub sloganul „Opriţi hrănirea Moscovei“, este crearea Republicii Siberiene, ca parte a Federaţiei Ruse. Siberienii vor drepturi egale cu ale altor regiuni autonome ale Federației Ruse.

Organizatorii mişcării de protest au creat şi o pagină oficială pe reţeaua socială VKontakte, varianta rusească a celebrei rețele Facebook.

Anunțul manifestării de protest vine după ce la începutul lunii iulie, locuitorii din Novosibirsk au pichetat clădiri oficiale exprimându-şi atitudinea negativă faţă de anexarea Crimeei.

O lege adoptată recent de Duma de Stat prevede pedepsirea cu 5 ani de închisoare a oricărui apel la separatism.

Cu bogăţia şi teritoriul său, Siberia eliberată de sub jugul colonial poate deveni un stat prosper. Are foarte multe  mijloace pentru a asigura bunăstarea poporului său, susţin organizatorii „Marşului federalizării“.

Publicaţiile ruse care au publicat informaţia cu marșul de federalizare, au fost cenzurate de Roskomnadzor, serviciul de cenzură al lui Putin.

Toată Siberia, cu excepția zonei de sud-vest, se află în Rusia și formează circa 75% din teritoriul național al acestei țări.Cu o suprafață de peste 9,653,000 km², Siberia cuprinde aproximativ trei pătrimi din suprafața totală a Rusiei.

Majoritatea siberienilor sunt ruși și ucraineni rusificați. Aproximativ 70% din populația Siberiei trăiește în orașe. Novosibirsk este cel mai mare oraș din Siberia, cu o populație de aproximativ 1.5 milioane.