Breaking news

Liviu Luca, reținut de procurorii DIICOT pentru un prejudiciu de 15 milioane de lei

Liviu Luca, cel mai bogat lider de sindicat din România, își va petrece noaptea în spatele gratiilor. După audieri maraton la DIICOT Ploiești, procurorii au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele liderului de sindicat pentru un prejudiciu de 15 milioane de lei.

liviu lucaLiviu Luca a fost adus, luni după amiază, la sediul DIICOT Ploiești pentru audieri după ce procurorii au făcut percheziții timp de mai multe ore la domiciliul acestuia din localitatea Păulești.

Liviu Luca şi complicii săi ar fi scos aproape 15 milioane de lei din conturile companiei PSV Company pentru a construi o vilă de lux pe vastul domeniu de la Păuleşti, lângă Ploieşti. Liviu Luca ar fi mascat apoi dispariţia banilor prin înregistrarea unor facturi fictive.

Liviu Luca este acuzat de procurori de iniţiere a unui grup infracţional organizat, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi spălare de bani.

„În  cauză, există suspiciunea rezonabilă  că în perioada  2005 – 2009, suspectul L. L. a iniţiat şi constituit împreună cu suspecţii T. I.-A., M. B., B. M., A. Z., M. S., S. G., F. R., Ş. G.,  un grup infracţional organizat  care a avut ca scop obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA) iar ulterior,  utilizarea  sumelor de bani însuşite în mod fraudulos,  pentru construirea unui ansamblu de locuinţe situat pe raza comunei Păuleşti, jud. Prahova, al cărui adevărat beneficiar a fost suspectul mai sus menţionat. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că în perioada  21.07.2005-06.03.2009 SC PSV COMPANY SA (fostă SC PETROMSERVICE SA) a virat în mod nelegal  către SC EDILCONST SA,  în interesul suspectului L. L., suma  de 14.589.389,82 lei reprezentând lucrări de construcţii executate la „Ansamblu sediu social şi anexe SC PROFESIONAL CORPCONSULT SA – Păuleşti”, prin aceste activităţi frauduloase SC PSV COMPANY SA (fostă SC PETROMSERVICE SA), fiind prejudiciată cu suma de 14.589.389,82 lei”, se arată în comunicatul DIICOT, remis exclusivNEWS.ro.

Domeniul lui Liviu Luca se întinde pe o suprafaţă de 27.000 de metri pătraţi, are opt clădiri, o piscină pe trei niveluri, lac artificial şi heliport.

Societatea PSV Company a fost înfiinţată iniţial sub denumirea de PetromService. Era controlată de Liviu Luca, dar oficial acţionarul majoritar era Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom. În 2007, firma reuşeşte să câştige un contract cu Petrom în valoare de 380 de milioane de euro. Un an mai trâziu, PSV Company îşi schimbă acţionariatul, iar controlul asupra firmei este preluat de un offshore din Cipru în spatele căruia se afla tot Liviu Luca.

Liderul sindical Liviu Luca a fost reţinut pe 24 de ore, în timp ce alte trei persoane – un fost director în Petromservice şi două persoane care au avut legătură cu compania – au fost puse sub control judiciar.