Breaking news

LIVE TEXT. Protest la Cotroceni. Un bărbat ameninţă că se împuşcă

Un bărbat înarmat cu un pistol s-a urcat pe un stâlp de la poarta Palatului Cotroceni şi cere să stea de vorbă cu Traian Băsescu.

barbat-protest-pistol-cotroceni-stalpUn redactor exclusivNEWS.ro se află la faţa locului. Vă ţinem la curent cu informaţiile cele mai recente referitoare la evenimentul în curs. Pentru update-uri, vă rugăm reîncărcaţi pagina periodic.

UPDATE 15.25: Galerie foto cu jurnaliştii care au reflectat acţiunea. Click aici: “O armată de jurnalişti au relatat despre bărbatul care ameninţa că se împuşcă”

UPDATE 15.20: În Bucureşti a început ploaia, iar bărbatul a chemat negociatorii să îl  dea jos. Mai devreme individului i s-a dat un ceai în care se pare că i-a fost pusă o substanţă cu efect laxativ. Bărbatul a fost dat jos, luat cu maşina de poliţie şi dus la secţie.

UPDATE 13.35: Echipa de negociatori s-a retras pentru a treia oară. Din câte se pare strategia este ca bărbatul să fie lăsat să obosească şi să se îmbete, pentru a renunţa de bună voie la protest.

UPDATE 13.30: Platforma se află în dreptul bărbatului, iar unul dintre negociatori încearcă să pună mâna pe el. Acesta ameninţă că nu îşi va pune centura dacă negociatorii nu se îndepărtează.

UPDATE 13.27: După o perioadă de somnolenţă, bărbatul a aruncat centura de siguranţă dată de pompieri. Între timp a mai băut din sticla de vin pe care o are la el şi a fumat. Apoi şi-a pus rucsacul pe umăr şi s-a urcat mai sus pe stâlpul de iluminat, ţinându-se cu mâinile de tija metalică a felinarului. Gestul bărbatului a determinat echipa de negociatori să se urce din nou la el. Aceştia încearcă să îi înmâneze din nou centura de siguranţă.

UPDATE 13.00: La un moment dat protestatarul şi-a aşezat capul pe mână şi parea că ar fi aţipit.

UPDATE 12.36: A doua rundă de negocieri s-a încheiat. Negociatorii au coborât din nou. Singura reuşită a fost că l-au convins pe bărbat să se asigure cu o centură de siguranţă, trecută în jurul brâului şi legată probabil de stâlp.

UPDATE 12.34: În acest moment, bărbatul îşi pune o centură de siguranţă.

UPDATE 12.28: Băratul a scos din geanta pe care o are cu el un document pe care l-a predat negociatorilor. Protestatarul le explică negociatorilor că este vorba despre un act de notariat. Înainte ca specialiştii din cadrul poliţiei să fi încheiat prima rundă de negocieri, protestatarul le înmânase o primă serie de documente.

barbat-stalp-protest-pistol-cotroceniUPDATE 12.18: Amicul bărbatului a încercat din nou să-l convingă să coboare de pe stâlp. “Nu mă dau jos că aşa se aplică legea în România”, a spus protestatarul. “Nu se face aşa ceva”, a fost replica amicul său. “Ei nu, ba aşa se face”, a spus cu fermitate bărbatul. Doi membri ai echipei de negociatori împreună cu doi pompieri urcă din nou cu ajutorul scării, pentru a relua negocierile. Diana Sarca, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei, a explicat presei că dacă jurnaliştii nu ar fi la faţa locului, bărbatul ar ceda şi ar renunţa mult mai repede la protest. Membrii echipei de negociatori au căşti de protecţie şi veste antigolnţ. Aceştia au primit centuri de siguranţă cu dispozitive de prindere. Bărbatul zâmbeşte privind la echipa de negociatori care urcă din nou înspre el.

UPDATE 12.08: Se cunoaşte numele pistolului pe care îl are bărbatul şi modul în care acesta l-ar fi putut procura. Deşi surse din cadrul Poliţiei Capitalei au comunicat redactorului exclusivNEWS.ro numele pistolului, alegem să nu facem publică această informaţie. Surse din poliţie au declarat că bărbatul face spectacol doar pentru că se bucură de atenţia presei, iar dacă presa ar pleca, probabil s-ar da jos singur de pe stâlp în 30 de minute. În acest moment, aceeaşi echipă de negociatori discută cu alţi colegi poliţişti strategia care urmează să fie aplicată în continuare. Având în vedere faptul că în urmă cu 2 luni, la precedentul protest, bărbatul a stat pe stâlp până seara la ora 19, este de aşteptat ca şi de data aceasta să treacă mai mult timp până se va rezolva situaţia.

UPDATE 11.51: O armată de jurnalişti de la toate televiziunile naţionale şi de la presa tipărita şi online aşteaptă deznodământul acestui protest extrem. Oameni curioşi s-au adunat pe margine, pentru a vedea ce se întâmplă. Bărbatul fumează în continuare şi îşi ascunde chipul de aparatele de fotografiat. Este o desfăşurare impresionantă de forţe din partea SMURD, pompieri şi poliţie. Presa nu are acces la negociatorii care tocmai s-au retras. Aceştia nu au făcut încă niciun fel de declaraţii.

UPDATE 11.40: Negocierile cu prima echipă desemnată de autorităţi au eşuat. Negociatorii au coborât în jurul orei 11.37. Bărbatul se află în continuare pe stâlp şi are pistolul în mână.

UPDATE 11.37: Amicul bărbatului a declarat reporterului exclusivNEWS.ro că a încercat să-l sune pe telefon, dar telefonul este închis. Apoi a mers lângă stâlp şi a stat de vorbă cu bărbatul de la faţa locului. A încercat să îl convingă să se dea jos, însă fără niciun rezultat. Amicul bărbatului a spus: “Staţi liniştiţi că nu se omoară. Vrea numai să atragă atenţia autorităţilor pentru a-i rezolva problemele. Nu are unde să locuiască.” Legat de pistolul pe care protestatarul îl are asupra lui, amicul său a declarat că nu ştie de unde a făcut rost de el, dar nu crede că este un pistol adevărat. Bărbatul care este prieten cu protestatarul a declarat că în cursul zilei de ieri cei doi s-au văzut, însă acesta nu i-a spus nimic despre ceea ce urma să facă astăzi.

UPDATE 11.27: Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, a declarat că în urma analizării imaginilor obţinute cu ajutorul unui aparat foto performant, s-a constatat că este vorba despre un pistol cu bile, neletal. De câteva minute o echipă de negociatori se află pe o scară de intervenţie a pompierilor şi discută cu bărbatul. Acesta este legat de gât cu o sfoară verde, iar sfoara este trecută în jurul stâlpului. Bărbatul fumează şi arată înspre bucata de pânză pe care o are cu el şi pe care a scris un text. Bărbatul discută relativ calm cu echipa de negociatori.

UPDATE 11.12: Se ridică o scară cu ajutorul căreia se încearcă să se ajungă la protestatar. Presa aflată la faţa locului a pus la dispoziţie poliţiei fotografiile făcute, iar poliţia a stabilit că pistolul din mâna bărbatului este un “pistol cu bile, neletal”.

UPDATE 11.09: Deocamdată autorităţile nu au reuşit să îl pună în legătură cu un negociator. Bărbatul are cu el o sticlă de vin. La faţa locului a ajuns un bun prieten al lui, la care acesta a locuit şi care are credibilitate pentru el. Acesta încearcă să-l convingă să renunţe la protest şi la pistol.

UPDATE 11.04: Numele bărbatului este Stanciu, are 28 de ani şi este orfan. El nu mai poate locui la centrul de plasament şi este nemulţumit că nu are o locuinţă şi un loc de muncă. Bărbatul spune că în România nu se respectă drepturile omului şi nici măcar “dreptul la moarte„. Este diagnosticat cu “tulburare de personalitate polimorfă” şi este “depresiv reactiv”.

UPDATE 10.56: Poliţia Capitalei a anunţat că a restricţionat traficul în zonă.

UPDATE 10.55:Bărbatul ameninţă că se va sinucide şi agită pistolul, îndreptându-l atât înspre sine cât şi înspre oamenii aflaţi în zonă. Aceasta este a treia oară când individul de 28 de ani se urcă pe un stâlp din faţa Palatului Cotroceni. Acesta cere acum să stea de vorbă cu Traian Băsescu, cu primarul Capitalei Sorin Oprescu şi cu primarul sectorului 6, Cristian Poteraş.

Redactori:

Sebastian Popescu – sebastian.popescu@exclusivnews.ro
Valentin Spînu – valentin.spinu@exclusivnews.ro

barbat-pistol-protest-cotroceni-sinucidere

barbat-stalp-protest-pistol-cotroceni