Breaking news

LIVE TEXT din Piaţa Universităţii

loading...

ExclusivNEWS.ro vă ţine la curent cu desfăşurarea evenimentelor din această noapte, prin intermediul reporterului nostru aflat în Piaţa Universităţii.

***

UPDATE 00.50: Protestatarii au fost îndepărtaţi de pe străzile Capitalei. Primarul Sorin Oprescu constată la această oră distrugerile huliganilor. Pe străzi se face curăţenie.

UPDATE 23.46: Primarul General, Sorin Oprescu, a solicitat întrunirea unui comandament special, în cursul dimineţii de luni, în vederea evaluării distrugerilor din Bucureşti. Jandarmeria informeaza ca 40 de persoane au fost duse la sectiile de politie. 33 de persoane ranite.

UPDATE 23.40: Centrul Bucureştiului este vandalizat de ultraşi. Maşini incendiate, magazine distruse, geamuri sparte la blocurile de locuinţe. Cei mai mulţi dintre protestatarii rămaşi în Piaţa Universităţii sunt paşnici şi ridică mâinile în aer, pentru a le arăta jandarmilor şi jurnaliştilor că nu sunt înarmaţi, că protestează în mod civilizat.

UPDATE 22.45: Reporterul Petre Nechita de la Antena 3 a fost batut de ultrasi.

UPDATE 22.02: Ultrasii rup bancile publice, gardurile de despartire a sensurilor de mers si pubele de gunoi din apropierea pasajului Unirii. Ei arunca aceste obiecte in mjlocul strazii, pentru a face baricade, sau le arunca inspre jandarmi.

UPDATE 21.57: Ultrasii au rupt gardurile dintre sensurile de mers de pe Bulevardul I.C.Bratianu, in zona Spitalului Coltea. Jandarmii lanseaza gaze lacrimogene si trag focuri de avertisment.

UPDATE 21.50: Confruntari violente in zona Unirii, langa Magazinul Cocor. Un grup de protestatari violenti arunca pietre, petarde si fumigene inspre jandarmi. Jandarmeria riposteaza. Cei 500 de studenti aflati in grup compact in fata Universitatii scandeaza, dar nu sunt violenti.

UPDATE 21.27: Ionut Poenaru, presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania declara ca mai mult de 500 de studenti si oameni care li s-au alaturat pe parcurs sunt opriti de jandarmi sa patrunda in piata. Ionut Poenaru spune ca studentii au venit pentru a protesta in mod pasnic, dar sunt imbranciti de jandarmi si devin nervosi.

UPDATE 21.27: Cei aproximativ 400 de studenti au ajuns in apropiere de Universitate, insa jandarmii le opresc accesul in piata.

UPDATE 21.16: Ministrul de Interne a convocat o celula de criza pentru gestionarea situatiei din Piata Universitatii, sustine Mediafax.

UPDATE 21.11: Se arunca pietre inspre masinile Jandarmeriei. Circulatia rutiera pe Bulevardul Nicolae Balcescu a fost redeschisa, pe sensul dinspre Piata Romana inspre Piata Unirii. S-au aruncat pietre si inspre masinile civililor. O masina a pompierilor a fost sparta. Persoane de la blocurile de locuinte din zona spun ca huliganii au spart geamuri de la parterele scarilor de bloc.

UPDATE 20.58: Un obiect luminos, de forma unei stele, jumatate rosu, jumatate argintiu, zboara deasupra protestatarilor, la o inaltime egala cladirii Teatrului National. In anumite momente obiectul se opreste, apoi isi reia zborul. Aparatul este de marimea unei mingii de fotbal si are mai multe antene. Se apropie si se departeaza de jurnalisti si protestatari. Obiectul respectiv fie filmeaza, fie intercepteaza. Se banuieste ca este vorba despre o drona a serviciilor de securitate. O tehnica similara a fost folosita si la protestele impotriva lui Vladimir Putin, din Rusia.

UPDATE 20.58: 6 raniti au fost transportati la spital in cursul acestei seri, declara medicii.

UPDATE 20.55: Un tanar a iesit din spatiul stabilit de jandarmi pentru proteste. S-a imbrancit cu fortele de ordine si a cazut. Simultan, alt protestatar a aruncat 2 fumigene in zona in care masina de la salubritate curata zona. In piata se scandeaza “Jos Basescu!”

UPDATE 20.49: Doua masini de la salubritate au ajuns pe Bulevardul Nicolea Balcescu, în zona Pieţei Unirii, pentru a curata carosabilul de obiectele aruncate de huligani. Sunt indepartate caramizile, sticlele si celelate obiecte dure aruncate inspre jandarmi, jurnalisti si protestatarii pasnici.

UPDATE 20.32: Conferinta extraordinara de presa Crin Antonescu. Citeste aici declaratiile presedintelui PNL.

UPDATE 20.26: Cateva sute de studenti se indreapta in acest moment spre Piata Universitatii, “pentru a se alatura protestatarilor pasnici si pentru a opri huliganii”.

UPDATE 20.22: Jandarmii folosesc arme cu gaze lacrimogene, pentru a indeparta tinerii violenti care arunca in continuare cu pietre. Un incendiu a izbucnit in zona.

UPDATE 20.15: Oamenii nu au parasit piata. Reporterul ExclusivNEWS.ro estimeaza ca in fata Teatrului sunt in acest moment 1.500 de protestatari de diferite varste si alti 1.500 de oameni sunt la Universitate.

UPDATE 20.12: S-a dat ordin de evacuare a Pietii Universitatii. O parte dintre protestatari au fost dusi in dube.

UPDATE 19.58: Fortele de ordine care monitorizau zona nu au oprit patrunderea in piata a persoanelor purtatoare de Cocteiluri Molotov, desi existau informatii ca un grup de ultrasi urma sa ajunga in piata.

UPDATE 19.49: Jandarmii au cerut jurnalistilor sa stinga reflectoarele, argumentand ca din directia respectiva s-a aruncat cu sticle incediare. Jurnalistii au fost nevoiti sa se conformeze si sa reduca intensitatea luminii reflectoarelor. Jurnalistii au fost indepartati de pe partea carosabila a strazii. In continuare se arunca pietre.

UPDATE 19.44: Fortele de ordine au fost suplimentate. A fost format un cordon de jandarmi si se reface gardul  distrus de protestatari. In piata se urla si se fluiera. Cateva zeci de persoane sunt ranite.

UPDATE 19.40: Circulaţia în Piaţa Universitatii a fost oprita. Cei 400 de studenti care urmau sa vina in piata incepand de la ora 20 ar putea fi opriti sa ajunga in zona.

UPDATE 19.24: Persoana care a luat foc mai devreme era un jurnalist. Hainele incendiate au fost stinse de jandarmi, iar omul s-a ridicat pe propriile picioare. Nu se stie daca jurnalistul are nevoie de ingrijiri medicale. Jandarmii au intervenit in forta inspre protestatari. Un protestatar a fost ranit grav si este inconstient. Medicii incearca sa-l readuca la viata. Foarte multe persoane au probleme de respiratie din cauza gazelor lacrimogene lansate.

UPDATE 19.22: Au fost lansate gaze lacrimogene. Un jandarm a fost ranit. Se arunca pietre, petarde si sticle incendiare. Jurnalistii din piata sunt pusi in pericol.

UPDATE 19.19: Protestatarii arunca cu diferite obiecte inspre jandarmi. O alta fumigena a fost aruncata. Persoana care a luat foc este un jandarm sau un jurnalist. A fost aruncata o a doua sticla incendiara.

UPDATE 19.16: Dinspre protestatari au fost aruncate 2 – 3 fumigene, inspre jandarmi, ceea ce a dus la replierea fortelor de ordine. Sunt aruncate diferite obiecte.  Multimea se incaiera cu jandarmii. Un om a luat foc, ca urmare a lansarii unei sticle incendiare dinspre manifestanti.

UPDATE 19.08: Peste 2.000 de manifestanţi se află în acest moment în Piaţa Universităţii din Bucureşti, conform reporterului nostru. Jandarmeria apreciază numărul protestatarilor la 900. Majoritatea oamenilor se află în faţa Teatrului Naţional. Unul dintre protestatari a trecut de jandarmi şi flutură drapelul României la Monumentul Eroilor. Oamenii aplaudă gestul tânărului. Protestatarii sunt de toate vârstele si din toate categoriile sociale, de la 15 ani, până la 70 de ani. În ciuda frigului, oamenii vin în continuare în piată. Fortele de ordine sunt detasate de o parte si de alta a Bulevadrului Nicolae Balcescu si sunt pregatiti sa intervina, in cazul in care protestele ar escalada. Oamenii au pancarte cu diferite mesaje anti-guvernamentale si anti-Basescu. Se scandeaza “Demisia!”. Pe un banner foarte mare este scris de mana “Jos clanul mafiot Udrea-Basescu-Boc”.

Citeşte aici desfăşurarea evenimentelor din prima parte a zilei de duminică.

sebastian.popescu@exclusivnews.ro
valentin.spinu@exclusivnews.ro

loading...