Breaking news

LIVE TEXT: A patra zi de proteste în Piaţa Universităţii

loading...

Bucureştenii protestează pentru a patra zi, în Piaţa Universităţii. Multiple proteste au loc şi în alte localităţi din România. ExclusivNEWS.ro vă ţine la curent cu desfăşurarea evenimentelor prin intermediul reporterului aflat în Piaţa Universităţii.

***

UPDATE 23.27: 73 persoane retinute in Bucuresti. Pe strazile Capitalei circula din ce in ce mai multe ambulante si masini ale fortelor de ordine. Trupele de jandarmi sunt in actiune.

UPDATE 22.30: Protestele continua la Bucuresti. Odata cu alaturarea studentilor, protestatarii au devenit mult mai vocali, insa totul se desfasoara in mod pasnic. In cursul serii au existat relativ putine incidente.

UPDATE 21.43: O masina incendiata in centrul Capitalei. Faptuitorii nu au fost observati de autoritati.  Masina a luat foc dupa ce prelata in flacari a unui panou publicitar a picat pe automobil. (RTV)

UPDATE 21.35: Studentii au ajuns la Universitate.

UPDATE 21.30: La acest moment, in Piata Universitatii sunt aproximativ 3.000 de protestatari, Urmeaza sa soseasca cateva sute de studenti, veniti dinspre campusurile universitare.

UPDATE 21.17: Exces de zel. Redactorului ExclusivNEWS.ro i s-a cerut sa nu faca fotografii si sa nu stationeze in preajma filtrelor de jandarmi. “Nu aveti voie sa stationati. Fa fotografii din mers. Circulati. Ce daca esti de la presa?”, au rostit cu ton amenintator jandarmii aflati la intrarea de la metrou, dinspre Piata George Enescu. Jurnalistul ExclusivNEWS.ro purta la vedere legitimatia de presa, insa nu i s-a permis sa-si exercite meseria.

UPDATE 21.10: Mai multi raniti la Bucuresti. 54 de persoane retinute.

UPDATE 20.56: Redactorul ExclusivNEWS.ro aflat în Piaţa Universităţii descrie cum Jandarmerie foloseste acum o altă tactică care are ca efect iritarea oamenilor paşnici din faţa Teatrului Naţional. Grupuri de jandarmi, formate din câte 4-5 indivizi, patrulează printre protestatari. Prezenţa acestora înfurie mulţimea, care le cere jandarmilor să renunţe la patrulări: “Duceţi-vă la voi, ce căutaţi la noi?” În piată pare a fi stare de asediu. La toate intersecţiile şi în punctele cheie ale pieţei filtre de jandarmi şi politisti verifică oamenii, îi perchezitioneaza si îi intimidează.

UPDATE 20.47: Ninsoarea a incetat in piata. S-a declarat stare de alerta in unitatile de pompieri. Angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) chemati de urgenta in unitati, de acasa. Autoritatile declara ca se doreste preventia unor incidente. COD ALBASTRU la situatii de urgenta. (RTV)

UPDATE 20.38: Reporterul ExclusivNEWS.ro s-a intors in Piata Universitatii cu scurt timp in urma. “In momentul in care am fotografiat un grup de jandarmi care se afla in fata Teatrului National, unul dintre ei a venit si mi-a fotografiat legitimatia de presa, pe care o am la vedere. A fotografiat legitimatia fara sa ma intrebe si fara sa spuna ceva anume”, relateaza redactorul ExclusivNEWS.ro

UPDATE 20.33: Unul dintre purtatorii de cuvant ai Jandarmeriei au declarat pentru RTV ca toate imaginile filmate vor fi pastrate in arhiva autoritatilor. Reamintim ca orice persoana care incearca sa participe la proteste este filmata, legitimata si perchezitionata. Imaginile din arhiva autoritatilor ar putea reprezenta ulterior “antecedente” impotriva ordinii si a linistii publice. Oamenii supusi acestei proceduri, in general, nu se opun.

UPDATE 20.15: “Jandarmeria apără hoţia!” se scandează la Bucureşti. Un protestatar a fost retinut, fiind acuzat ca avea asupra sa un cutit si un baston telescopic. Studentii pornesc inspre Piata Universitatii.

UPDATE 19.55: La Pitesti au avut loc ciocniri violente intre jandarmi si protestatari.

UPDATE 19.50: Georgian Enache, purtator de cuvant Jandarmeria Bucuresti: “Avem grupuri de interventie care verifica persoanele incadrate tipologiei care aseara au provocat acte de dezordine: persoane cu un comportament suspect, care isi ascund fata, care evita contactul cu grupul de interventie, persoane care schimba brusc directia de mers cand vad jandarmii. Mai multe persoane au fost duse la sectiile de politie. Asupra unora au fost gasite materiale pirotehnice, iar asupra unui individ s-au gasit droguri. Cei care au venit in piata sa protesteze pasnic ne semnaleaza persoanele suspecte.”

UPDATE 19.40: Jandarmeria informează că a identificat la metrou tineri care purtau asupra lor pietre si surubelnite. (RTV) Doua petarde au fost aruncate, intre protestatari, in piata. (Realitatea TV) Legitimarea abuziva a tuturor cetatenilor, continua.

UPDATE 19.33: In Bucuresti a inceput sa ninga. Mii de oameni protesteaza, in mod pasnic, in Piata Universitatii.

UPDATE 19.30: Un protestatar din piata a declarat pentru Antena 3 ca in cursul zilei de astazi, la ora 14, a primit un apel telefonic din partea Jandarmeriei. Omul spune ca a fost amenintat si i s-a cerut pe un ton autoritar sa nu mai participe la proteste, asa cum a facut sambata si duminica: “Să nu te mai prind prin piata!”, s-a rastit la el persoana care l-a apelat.

UPDATE 19.05: Atitudine alarmanta a autoritatilor! Oamenii care doresc să participe la protestele din Piata Universitatii sunt legitimati, fotografiati, iar datele de identitate sunt notate. Absolut toti oamenii care vor sa patrunda in piata sunt supusi acestei proceduri, nu doar cei cu obiecte pirotehnice asupra lor. Filtre ale Jandarmeriei au fost amplasate la toate intrarile in Piata Universitatii.

Aceasta tactica de intimidare este posibila ca urmare a strategiei de potentare a violentelor savarsite de huligani, duminica. Violentele ultrasilor au fost facilitate de Jandarmerie.

Oamenii sunt filmati de Jandarmerie.

UPDATE 18.48: În zona Universităţii sunt filtre ale Jandarmeriei. Jurnalistii Antena 3 au surprins in imagini tineri perchezitionati si asupra carora au fost gasite petarde. Se pare ca persoanele respective nu au fost conduse la sectia de politie. Petardele au fost confiscate.

UPDATE 18.45: Cateva sute de studenti se indreapta catre Piata Universitatii. (Antena 3)

UPDATE 18.34: O persoană cu materiale pirotehnice asupra sa, a fost retinuta in zona Teatrului National Bucuresti, informeaza autoritatile.

UPDATE 18.27: Pancarte în Piaţa Universităţii: “Respect şi Demnitate!”

UPDATE 17.55: Proteste in intreaga tara, intre care: Constanta, Brasov, Craiova, Slatina, Arges.

UPDATE 17.45: Mihai Căpăţână, acuzat că face parte din rândul huliganilor, a fost arestat pentru 29 de zile. Tânărul este suspectat că a spart un magazin sau că a incendiat o maşină.

UPDATE 17.36: În Piaţa Victoriei, pe Bulevardul 1 Mai, sunt comasate mai multe trupe de jandarmi. Dispozitive de jandarmi au fost dispuse in toata zona centrala a Capitalei si in punctele cheie ale orasului. Efectivele de jandarmi din Bucuresti au fost suplimentate cu efective din Craiova, Ploiesti şi Slatina. Se asteapta violente mai puternice decat cele de duminica. (Antena 3)

UPDATE 17.30: Numarul protestatarilor a depasit 3.000. In fata TNB se afla 2.000 de oameni, iar pe trotuarul de la Universitate sunt 1.000. Numarul protestatarilor creste de la un minut la altul. In ciuda frigului de afara, oamenii continua sa soseasca in piata si cer demisia Presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Protestele sunt pasnice; nu au existat niciun fel de incidente violente. Fortele de ordine se afla in toate punctele cheie ale Pietii Universitatii, in total fiind probabil 400 de inşi in uniforma. Un grup de 20 de jandarmi este cantonat in parcarea din fata Hotelului Intercontinental. Diferite grupuri de jandarmi sunt dispuse la gurile de metrou, in intersectii si la Carul Alegoric din fata TNB, in spatele protestatarilor. Unei persoane de aproximativ 40 ani, aflată în scaun cu rotile, i s-a făcut rău şi a avut nevoie de îngrijiri medicale. Acesta a fost dus la o ambulanta SMURD.

UPDATE 17.15: Reporterul ExclusivNEWS aflat în Piaţa Universităţii estimează că aproximativ 2.000 de persoane se află la acesta ora în zonă. 1500 sunt în faţa Teatrului Naţional (TNB), iar 500 pe trotuarul de lângă Universitate. Studentii nu au sosit încă. Majoritatea protestatarilor sunt persoane în vârstă. Sunt aproximativ 200 de jandarmi, la vedere, în piaţă. Nu s-au petrecut violenţe. Mulţimea strigă şi scandează. Se cere demisia lui Băsescu. Un afiş: “Băse, suntem 500 de mii. Ne-a numarat Anastase!”

UPDATE 16.20: Ultraşii şi-au anunţat intrarea în piaţă la ora 19.00. Reprezentanţi ai acestora au declarat jurnaliştilor că protestează împotriva legii prin care le este interzisă folosirea fumigenelor şi a petardelor pe stadioane. Trebuie precizat că o parte dintre membrii galeriilor de fotbal de la Dinamo sunt apropiaţi de unii membri UNPR, aflaţi la guvernare, şi de Ministrul Apărării, Gabriel Oprea (Antena 3).

UPDATE 15.50: Ultraşii şi-au anunţat intrarea în piaţă la ora 19.00.

UPDATE 15.45: Peste 250 de oameni în piaţă. Peste 500 de studenţi intenţionează să participe la protestele din Piaţa Universităţii, spre seară. Studenţii vor purta o banderolă albă pe mână, pentru a fi uşor identificaţi de jandarmi. Studenţii fac apel la proteste paşnice şi condamnă violenţele.

UPDATE 15.10: Începând de la ora 13.30 mai mulţi protestatari paşnici s-au adunat în Piaţa Universităţii. La acest moment este vorba despre aproximativ 150 de oameni. Mulţimea scandează lozinci anti-Băsescu şi strigă “Să vină studenţii!”. Persoanele din piaţă au condamnat actele de violenţă care au avut loc în cursul serii de duminică şi au explicat că huliganii care au faptuit astfel de acţiuni nu îi reprezintă. Protestatarii au salutat colegii de presă ai jurnalistului Petre Nechita şi s-au interesat dacă acesta este bine. Oamenii şi-au declarat susţinerea pentru reporterul Antena 3, bătut aseară de ultraşi, şi faţă de ceilalţi jurnalişti care au fost răniţi duminică.

sebastian.popescu@exclusivnews.ro

valentin.spinu@exclusivnews.ro

loading...