Breaking news

Ala bala cu mandatul lui Diaconu. Cristian Rădulescu spune că acesta nu a încetat

Din lipsă de cvorum în Senat, încetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu nu a avut loc, este de părere senatorul Cristian Rădulescu, liderul senatorilor PDL.

Cristian Rădulescu, liderul senatorilor PDL, a declarat marţi, că, în lipsa cvorumului la şedinţa de plen a Senatului, nu s-a putut declara vacant mandatul senatorului Mircea Diaconu. În consecință, mandatul acestuia nu a încetat.

Noi trebuia pur formal să ne întâlnim şi să declarăm postul vacant, ceea ce nu s-a făcut, fiindcă nu era cvorum şi cei prezenţi au luat act de faptul că a încetat acest mandat, deci procedura nefiind completă… (…) Nu s-a dat nicio hotărâre, doar s-a luat act, deci nu s-a ţinut şedinţa practic”, a spus Cristian Rădulescu.

Liderul senatorilor PNL, spune că potrivit hotărârii ICCJ din data de 19 iunie, mandatul de senator al lui Mircea Diaconu a încetat, dar plenul Senatului nu a reuşit să declare mandatul vacant, conform Regulamentului Senatului.

Rădulescu a admis că încetarea mandatului devine oficială doar când va fi publicat acest lucru în Monitorul Oficial.

S-a făcut ceea ce se putea face, s-a spus celor de faţă, în lipsă de cvorum, că mandatul domnului Diaconu a încetat şi noi am luat act de asta. Ce puteam face? (…) Dacă nu e în Monitorul Oficial, nu există„, a explicat Rădulescu.

El a mai precizat că nu crede că se mai poate convoca un nou plen al Senatului care să întrunească cvorumul de şedinţă.

Senatul a luat act, marţi, de încetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, în lipsa cvorumului de lucru, la şedinţă participând aproximativ douăzeci de parlamentari, din cei 62 necesari pentru a fi cvorum de ședință.

La începutul şedinţei, preşedintele Senatului, Crin Antonescu (PNL), a invocat decizia 972/2012 a Curţii Constituţionale, referitoare la sesizarea formulată de preşedintele CSM privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senat, pe de altă parte.

După dezbateri, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, nu a mai supus la vot proiectul de Hotărâre a acestei Camere.

În 27 ianuarie 2011, ANI a informat că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatibilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului “C.I. Nottara” din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale. Ulterior, Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de director de teatru, iar parchetul a declanşat o anchetă privind conflictul de interese în care s-a aflat parlamentarul.

În 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Diaconu s-a aflat în incompatibilitate, iar ANI a solicitat Senatului să pună în aplicare sentinţa judecătorească.

Parlamentul a dat vot negativ, astfel că forul magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraţilor s-a adresat Curţii Constituţionale.

Curtea a admis că este un conflict juridic de natură constituţională, decizia sa fiind general obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial.

În urma deciziei CCR, plenul Senatului trebuie să se întrunească de urgenţă şi să constate revocarea senatorului.

>