Liderii UE discută azi despre situaţia Greciei

Reprezentanţii Uniunii Europene se reunesc astăzi la Bruxelles, pentru a discuta despre criza economică din Grecia, care afectează stabilitatea euro. Aceştia sunt dispuşi să acorde ajutor Greciei, numai în condiţiile în care Guvernul de la Atena va lua o serie de măsuri, care să stabilizeze economia.

steaguri UEConcluziile întâlnirii de azi a reprezentanţilor UE, vor fi reluate luni, în cursul unei alte reuniuni organizate la Bruxelles, la nivel de miniştri de finanţe, la care va participa şi Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene.

În ultimele zile, situaţia din Grecia s-a înrăutăţit. Deficitul bugetar a ajuns la peste 12%, iar datoria publică pentru anul 2009 se ridică la 290 de miliarde de euro. Pentru a putea echilibra economia, statul elen are nevoie urgentă de un împrumut de 53 de miliarde de euro.

Principalul obiectiv care trebuie atins este stabilitatea euro. Aceasta poate fi menţinută, doar în condiţiile în care deficitul ţărilor membre ale eurozonei, nu va depăşi trei procente.

În prezent, reformele anunţate de Guvernul de la Atena, condus de George Papandreu, au provocat proteste în rândul angajaţilor din sectorul public, iar controlorii de trafic aerian au intrat în grevă.

>