Breaking news

Liderii europeni şi 12 ambasade, sar în apărarea lui Kovesi, fix în ziua judecării controlului judiciar

12 Ambasade din România, Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani şi Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, sar în apărarea Laurei Codruţa Kovesi fix în ziua în care la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se judecă contestaţia depusă de fosta şefă a DNA împotriva controlului judiciar impus de procurorul de caz, Adina Florea.

Frans Timmermans a făcut o serie de afirmații dure cu privire la statul de drept în România şi a declarat că Laura Codruța Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European pentru a ocupa postul de procuror-șef european.

Aș vrea să avertizez România, Guvernul român să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar și să creeze impunitate pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse și condamnări pentru corupție. Am avut mai multe convorbiri și întâlniri cu doamna prim-ministru pe acest subiect. Am reînceput discuțiile tehnice pe mecanismul de cooperare și verificare și am cerut rezultate cât mai urgente. Le-am arătat foarte clar că a vorbi de dragul vorbei nu este suficient, că avem nevoie de acțiuni concrete din partea României și acestea trebuie să apară cât mai curând. Comisia a fost cât se poate de clară de mai multe ori. Doamna Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European pentru a fi primul procuror european. Am avut ocazia să lucrez cu doamna Kovesi timp de mai mulți ani. Știu că e o juristă de foarte bună calitate, pe care o admir pentru curajul său, iar în ceea ce privește Comisia, este foarte important ca ea să poată să-și prezinte candidatura, astfel încât insituțiile europene să poată lua o decizie cunoscând foarte bine situația candidaților. Ne-am exprimat foarte clar această poziție și în discuțiile cu autoritățile române. Discuțiile tehnice acoperă toate subiectele, recomandările din MCV, ordonanțele de urgență, transpunerea directivei privind drepturile victimelor și directiva privind prezumtia de nevinovăție, precum și Secția specială de urmărire a magistraților. Am reușit să reîncepem discuția la nivel tehnic și dialogul dintre România și Comisie, însă, din păcate, nu am reușit să tragem concluzia că România se află pe calea cea bună. Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci Comisia va trebui să facă ceva concret”, a spus Timmermans. 

Şi Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani,a făcut miercuri o declaraţie de susţinere a Laurei Codruţa Kovesi: Am aflat cu îngrijorare că Laura Codruţa Kovesi, candidata Parlamentului European pentru postul de procuror şef, a fost pusă de autorităţile române sub control judiciar, care înseamnă limitarea libertăţii sale personale, nu poate să părăsească ţara fără autorizaţie, trebuie să se prezinte zilnic la poliţie şi nu poate să facă declaraţii de presă. Pe baza principiului neingerinţei şi neimplicării în activităţile autorităţilor judiciare şi cerând respectarea prezumpţiei de nevinovăţie, doresc să exprim preocuparea PE în legătură cu situaţia astfel creată. Cer, deci, autorităţilor române să respecte principiul cooperării sincere între statele membre şi instituţii şi să nu pună obstacole la participarea candidatei la toate fazele procedurii de selecţie pentru postul de procuror european şef. Astăzi voi scrie o scrisoare autorităţilor române, aşa cum s-a hotărt în această dimineaţă de Conferinţa Preşedinţilor.

Ambasadele mai multor state au transmis miercuri un mesaj public în care îşi exprimă îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc şi cheamă guvernul să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii sau corupţiei.

”În numele: Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite, noi, parteneri internaţionali şi aliaţi ai României, chemăm toate părţile implicate în elaborarea ordonanţelor de urgenţă ale guvernului care modifică legislaţia referitoare la domeniul justiţiei, să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii sau corupţiei. Suntem profund îngrijoraţi de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiţie. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupţiei şi subminării independenţei sistemului judiciar. Aşteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe un proces incluziv care să implice toate părţile, prin consultări ample. Un astfel de proces trebuie să se desfăşoare în interesul tuturor cetăţenilor români. Acest lucru necesită, de asemenea, ca toţi actorii implicaţi să ia în considerare reacţiile şi propunerile de sprijin oferite de experţii juridici români şi internaţionali, pentru a evita o şi mai mare alterare a progreselor remarcabile înregistrate în domeniul justiţiei de România în ultimele două decenii. În opinia ţărilor partenere, este esenţial ca România să ţină seama de recomandările organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Veneţia şi GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene şi ale Comisiei Europene din ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi să asigure o justiţie eficientă, transparentă şi imparţială. Modificările propuse prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a ţării. Faptul că România deţine în prezent preşedinţia Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. Îndemnăm Guvernul României şi toţi actorii implicaţi să ţină seama în mod corespunzător de această declaraţie comună şi să reafirme angajamentul politic al României de a susţine valorile noastre comune”, se arată într-un mesaj public.

 

>