Breaking news

Lia Olguța Vasilescu, suspecatată că și-a plagiat teza de doctorat. Primarul infirmă acuzele

Teza de doctorat a primarului municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, este suspectă de plagiat. Universitatea Bucureşti solicită Consiliului Naţional de Etică să verifice teza de doctorat al edilului din Capitala Băniei.

lia olguta vasilescu - teza doctoratTeza de doctorat a Liei Olguța Vasilescu, cu titlul “Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne”, susţinută în 2007, la Facultatea de Sociologie, va fi verificată de Consiliul Naţional de Etică, întrucât este suspectată de plagiat.

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a solicitat un referat de expertiză privind suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a Olguţei Vasilescu.

“Comisia a luat în discuţie acest caz în 2013, dar nu a fost în măsură atunci, din motive obiective, să se pronunţe. Referatul a fost realizat de către dna. conf. univ. dr. Cosmina Rughiniş, de la Facultatea de Sociologie. Referatul demonstrează existenţa mai multor pasaje neatribuite conform normelor academice de către autoarea tezei. Totodată, un capitol întreg, al 7-lea, este preluat integral de pe internet, fiind vorba de un text care nu are autor”, arată Universitatea Bucureşti în sesizarea trimisă, în 18 decembrie, Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvolării Tehnologice şi Inovării, semnată de preşedintele Comisiei de Etică, prof. dr. Marian Popescu.

Universitatea București cere să fie examinată “suspiciunea de plagiat şi alte derogări de la conduita ştiinţifică şi de cercetare în cazul tezei de doctorat a doamnei Olguţa Vasilescu, primar al municipiului Craiova”.

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti i-a transmis primarului Olguţa Vasilescu o înştiinţare că s-a autosesizat în cazul tezei sale de doctorat şi că a solicitat CNE să facă verificări pentru suspiciunea de plagiat.

Lia Olguța Vasilescu a reacționat rapid la acuzele de plagiat, și printr-o postare pe facebook, a anunțat că de față cu jurnaliștii, a testat pe un site de plagiat, lucrarea ei. Primarul sune că o va da în judecată pe cea care a făcut sesizarea cu privire la plagiat pentru că i-a adus prejudicii de imagine.

”Am făcut o demonstraţie, în direct, jurnaliştilor că lucrarea mea e 100 la 100 originală. Am introdus lucrarea pe www.detectareplagiat.ro şi a apărut că 7 la sută e plagiat, dar arată şi linkul de pe care s-a făcut copia. Ce credeţi că apare la linkul respectiv? Rezumatul lucrării mele de doctorat. Adică Lia Olguţa Vasilescu a plagiat din Lia Olguţa Vasilescu. Doamna care a făcut sesizarea ar trebui să se ocupe de plantat cartofi, pe viitor, că nu are nimic a face cu cercetarea ştiinţifică. Îmi rezerv dreptul de a o acţiona în instanţă pentru prejudicii de imagine”, a scris Lia Olguța Vasilescu pe pagina sa de facebook.

iunie 2012, Lia Olguța Vasilescu este primar al municipiului Craiova.

Lia-Olguţa Vasilescu a absolvit Facultatea de Litere şi Istorie a Universităţii din Craiova, specializarea Română-Italiană, în 1997, Colegiul Naţional de Apărare, în 2001, iar în 2007 a obţinut doctoratul în sociologie la Universitatea din Bucureşti. A avut burse de studii în Italia, Danemarca şi Belgia, potrivit datelor de pe site-ul Primăriei Craiova.

Vasilescu a fost deputat de Dolj În perioada 2000-2008 a fost deputat de Dolj din partea PRM, iar din 2008 și până în 2012, a fost senator ales pe listele PSD.

>