Breaking news

Vizită istorică a premierului Chinei, Li Keqiang, în România

Vizită istorică a premierului chinez, Li Keqiang, în România. Oficialul chinez a ajuns luni la București, fiind întâmpinat de premierul Victor Ponta pe Aeroportul Internațional Otopeni.

premierul chinei la bucurestiDupă o pauză de 19 ani, un premier chinez vine în vizită oficială în România. Li Keqiang a ajuns la București cu o armată de membrii ai cabinetului Chinei și cu oameni de afaceri, ca să încheie contracte de milioane de euro cu România.

Premierul Chinei a fost așteptat la scara avionului oficial de premierul Victor Ponta și de către un bărbat și o femeie îmbrăcați în costum popular.

După salutul oficial, premierul României și Chinei au primit onorul Armatei Române. După care cei doi premieri au plecat la Palatul Victoria.

„Vizita are drept obiectiv consolidarea relaţiilor politice bilaterale, atât în plan politic, economic, cât şi în alte domenii, în cadrul oferit de Parteneriatul Amplu de Prietenie şi Cooperare dintre România şi R. P. Chineză şi în contextul pregătirilor pentru  aniversarea, în 2014, a 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice şi a 10 ani de la semnarea Parteneriatului. În cadrul convorbirilor bilaterale, cei doi înalţi oficiali vor analiza stadiul relaţiilor dintre România şi Republica Populară Chineză, pe trei paliere principale de cooperare – dialogul politic, economic, respectiv relaţiile interumane. Vor fi discutate, totodată, liniile directoare pentru consolidarea şi aprofundarea în perspectivă a relaţiei româno-chineze, prin proiecte concrete de interes reciproc”, se precizează în comunicatul de presă al Guvernului României.

Va fi adoptată o Declaraţie comună a Guvernului României şi Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperării bilaterale. Cu ocazia vizitei, Premierul Li  Keqiang va ţine şi un discurs în Parlamentul României.

În contextul vizitei vor fi semnate mai multe documente de cooperare bilaterală în domeniile energiei (nuclear, termocentrale, hidrocentrale), sanitar-veterinar, industrial, societăţii informaţionale şi al culturii.

Cei doi premieri vor avea şi un schimb de opinii cu privire la propunerile de pe agenda reuniunii şefilor de stat şi de guvern Europa Centrală şi de Est –China (16+1), care se va desfăşura la Bucureşti, în data de 26 noiembrie 2013.

Mâine, se va desfăşura la Bucureşti, cea de-a doua reuniune la nivel de Prim-miniştrii din Europa Centrală şi de Est şi China.

Alături de Prim-ministrul României Victor Ponta şi de Premieru Chinei Li Keqiang, la reuniunea la nivel înalt  vor participa şefii de guvern ai Albaniei, Bosniei-Hertegovina, Bulgariei, Cehiei, Croaţiei, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei, Muntenegrului,  Poloniei, Serbiei, Slovaciei, Sloveniei şi Ungariei şi ministrul de externe din Letonia.

Aceasta este a doua reuniune a şefilor de guverne din ţările Europei Centrale şi de Est şi China, după cea organizată în 2012 la Varşovia.

Cina este campioană la capitolul autostrăzi construite, ajungând la fabuloasa cifră de 49.000 de km.

>