Breaking news

Leul şi-a consolidat aprecierea faţă de Euro, în luna februarie

Leul a crescut în februarie cu cca 0,5% în faţa monedei unice europene, consolidându-și astfel aprecierea față de euro.

leu - euroLuna februarie a adus destule turbulenţe pe pieţele financiare; Euro a avut o lună slabă, depreciindu-se faţă de majoritatea monedelor.

Februarie a fost o lună agitată atât politic (alegeri în Italia, diferite evoluţii privind situaţiile tensionate existente în anumite zone ale lumii etc), cât şi economic- cu multe rezultate negative din UE şi Zona Euro, semnale mixte privind SUA şi „ceva încurajări” în ceea ce priveşte China. Desigur că toate acestea au influenţat pieţele financiare care au devenit foarte volatile. Leul a rezistat bine în acest context, consolidându-şi în final aprecierea într-un interval de bază cuprins între 4,35- 4,4 Lei pentru un Euro„, a arătat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Considerând ansamblul primelor două luni ale anului, Leul a reuşit să rămână moneda din UE cu cea mai mare creştere comparativ cu Euro. În februarie, Leul a înregistrat variaţii reduse faţă de Euro, dar avansul marcat în ianuarie i-a permis să încheie primele două luni ale anului cu o apreciere de aproximativ 2% în faţa monedei unice europene.

Coroana Suedeză a crescut, de asemenea, comparativ cu Euro în perioada ianuarie- februarie, cu cca 1,6%, moneda suedeză apreciindu-se considerabil în cea de-a doua parte a acestui interval.

De la începutul anului şi până în prezent, Lira Sterlină a scăzut cu peste 6% atât în faţa Euro, cât şi comparativ cu Dolarul american, trecând -în acest interval- prin minimul ultimilor 2 ani şi jumătate faţă de moneda americană. Lira sterlină a ajuns în februarie şi la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni în raport cu moneda Euro, după ce agenţia de evaluare Moody’s a redus ratingul Aaa al Marii Britanii, iar economia britanică a scăzut cu 0,3% în ultimul trimestru al anului trecut.

Forintul, Zlotul polonez şi Coroana cehă încheie, de asemenea, primele două luni ale anului în scădere faţă de Euro; deşi ultimele două au crescut în februarie, nu au compensat deprecierile din luna ianuarie. Astfel, de la începutul anului şi până la finele lunii trecute, Coroana cehă a scăzut cu cca 2,2% comparativ cu Euro, Forintul maghiar cu aproximativ 1,3%, iar Zlotul polonez cu cca 1,8%.

În ceea ce priveşte Dolarul american, în februarie acesta a crescut în raport cu monedele din UE. Leul s-a înscris în aceeaşi evoluţie, cu o scădere de aproximativ 3,4%, luna trecută, faţă de moneda americană; având în vedere însă aprecierea consistentă a monedei naţionale din ianuarie (de 4,2%), aceasta a rămas după primele doua luni ale anului o creștere de aproape 1% în raport cu USD, spre deosebire de majoritatea monedelor din UE, care încheie perioada menționată în scădere faţă de Dolarul american.