Legea ține cu șpăgarii denunțători. Dacă toarnă la DNA, își primesc banii înapoi

Noul cod penal intrat în vigoare la 1 februarie 2014, ține cu infractorii care dau mită. Dacă merg la DNA și fac denunțuri și spun cât și cui au dat mită, justiția independentă le returnează banii dați ca mită și mai scapă și de pârnaie.

judecator mita catuseÎn 2014, statul român a restituit denunțătorilor, aproximativ un milion de euro. Și asta pentru că legea penală prevede faptul că dacă cei care dau mită, se autodenunţă şi spun cui au dat banii, își recuperează sumele sau bunurile pe care le-au oferit.

Anul trecut, prin acest sistem, aproape un milion de euro, dar şi două autoturisme de lux, au revenit proprietarilor.

„Instanţele au hotărât restituirea sumelor de bani către cei care au dat mită sau către cumpărătorii de influenţă care s-au autodenunţat şi care au acest beneficiu acordat de lege, alături de clauza de impunitate, în cuantum total de 4.041.103 lei, echivalentul a 909.216 euro. De asemenea, s-a dispus restituirea a două autoturisme”, se arată în bilanțul DNA pe 2014.

În plus, denunţătorii scapă şi de răspunderea penală pentru faptele dezvăluite.

Dacă Elena Udrea va fi condamnată definitiv pentru luare de mită, ea va fi obligată de instanță să restituie integral, sumele de bani primite de la diferite persoane. Astfel că banii se vor întoarce la denunțători, însă nu integral, pentru că statul va impune o taxă pe ei.

>