Breaking news

Legea statutului cadrelor militare, votată de Senat după bunul plac al lui Băsescu

Senatul României a modificat marți, legea statutului cadrelor militare așa cum a cerut Băsescu în cererea de reexaminare. Astfel că președintele nu va mai rămâne fără generalii săi fideli.

lege generali basescuDeși USL are majoritate absolută și în Senat, tot Băsescu dă ordinele, iar senatorii execută la foc automat. Marți, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului a analizat cererea de reexaminare formulată de Preşedintele României asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Cu şapte voturi pentru şi o abţinere, Comisia a hotărât completarea prevederilor adoptate în Camera Deputaţilor, în calitate de primă Camera sesizată, astfel încât condiţiile de menţinere în activitate a cadrelor militare după îndeplinirea vârstei standard de pensionare pâna la vârsta de 60 de ani, în raport cu nevoile de încadrare şi cu aprobarea anuală a conducatorului instituţiei, să se aplice exclusiv la Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne.

Exceptările prevăzute în lege au avut la bază specificul activităţii celorlalte instituţii şi structuri care cad sub incidenţa legii, precum SIE, SRI, STS, SPP, dar şi faptul că menţinerea în activitate a cadrelor militare din aceste structuri nu se face în baza recomandărilor unor comisii de selecţie specializate. Prin votul Comisiei se asigură astfel flexibilitatea sistemului de promovare pe baze meritocratice, având în vedere că prevederile anterioare adoptate  la nivelul Ministerul Apărării Naţionale îngheţau accederea la gradul de general a multor cadre militare care ar fi putut îndeplini criteriile de performanţă şi experienţa profesională necesare”, se arată în comunicatul de presă al Senatului României, remis exclusivNEWS.ro.

Potrivit statisticii furnizate de Ministerul Apărării Naţionale, care a susţinut varianta adoptată de Comisie, până în anul 2011 exista o rată de ieşire din sistem de aproximativ 20 de generali pe an, în timp ce după acest an această rată s-a redus la  doar 2 generali pe an.

În ceea ce priveşte acordul conducatorului instituţiei pentru ieşirile din sistem, majoritatea membrilor Comisiei au evidenţiat faptul că aceasta este ultima etapă în lanţul decizional al menţinerii în activitate a generalilor care au îndeplinit condiţiile legale de ieşire în pensie, acesta fiind fundamentat pe propunerile comisiilor de selectie, care analizează nevoile reale de încadrare ale Armatei.

Raportul Comisiei a fost adoptat în plenul Senatului cu 103 voturi pentru, 27 împotrivă şi o abţinere.