Breaking news

CCR a decis că legea retrocedării este constituțională

CCR a decis vineri, că legea retrocedării proprietăților confiscate de comuniști, asumată în Parlament de Guvernul Ponta, este constituțională.

ponta asumare raspundere case nationalizateCCR a respins astfel sesizarea depusă de parlamentarii PDL, care contestatu legea retrocedării, invocând faptul că încalcă Constituția României. Însă, în urma deliberărilor, judecătorii CCR au hotărât că legea este perfect constituțională.

În ziua de 10 mai 2013, Plenul Curții Constituționale s-a întrunit pentru a soluționa, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate referitoare la Legea privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, formulată de un număr de 53 de deputați aparținând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, în raport de criticile formulate. Argumentația reținută în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României”, se arată în comunicatul de presă al CCR, remis exclusivNEWS.ro.

Drept urmare, proiectul de lege va merge spre promulgare la Președintele României.

Băsescu are la dispoziție 20 de zile ca să promulge această lege. Dacă în acest timp o va retrimite la Parlament spre reexaminare sau o va contesta la CCR, intrarea în vigoare a legii, va fi amânată.

Premierul Victor Ponta și-a angajat pe 17 aprilie 2012, în Parlamentul României, răspunderea Guvernului  pe legea privind retrocedările proprietăților naționalizate de comuniști.

Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar din 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima tranşă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.