Breaking news

Traian Băsescu, demis cu 50%+1 din voturile românilor

Magistrații CCR au decis că legea referendumului în varianta USL este perfect constituțională.

Traian Băsescu poate fi demis cu votul a 50%+1 dintre cei prezenți la referendum, așa a decis marți Curtea Constituțională din România.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură  participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru”, se arată în comunicatul de presă al CCR, remis exclusivNEWS.ro.

CCR condiționează însă validarea referendumului doar dacă la vot s-au prezentat 50%+1 din românii cu drept de vot înscriși pe listele electorale.

Însă, legea devine aplicabilă doar după promulgare de către Președintele României. Până atunci, referendumul se va organiza pe baza ordonanței de urgență emisă de Guvernul Ponta, prin care se prevede că președintele poate fi demis pe baza a 50%+1 din voturile exprimate.

Drept urmare, pe 29 iulie, la referendum, Traian Băsescu poate fi demis dacă 50+% dintre cei prezenți la vot vor pune ștampila pe varianta DA.

În 2010, PDL a modificat legea referendumului astfel încât Băsescu să fi fost poată fi demis doar cu 50%+1 din numărul românilor cu drept de vot, înscriși pe listele electorale.

 

 

>