Breaking news

Legea recursului compensatoriu, abrogată de Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege iniţiat de PNL şi USR, privind abrogarea recursului compensatoriu. 272 de deputaţi au votat pentru şi cinci s-au abţinut.

Deşi abrogat, recursul compensatoriu îşi va produce efecte în continuare întrucât la propunerea Ministerului de Justiţie, deputaţii au adoptat un amendament potrivit căruia vor beneficia de efectele recursului compensatoriu persoanele condamnate începând cu 24 iulie 2012 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi.

“Prevederile art. 55 indice 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, a măsurilor preventive privative de libertate, minorilor care execută măsuri educative în centre de detenţie, în centre educative sau în penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse în penitenciare, potrivit legii nr. 15/1968 privind Codul penal al României, cu modificările şi completările ulterioare, şi care execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centre de detenţie, în aplicarea art. 21 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 289/2019 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă cuprinsă între 24 iulie 2012 şi data intrării în vigoare a prezentei legi”, prevede textul adoptat de Camera Deputaţilor.

Întrucât Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestei legi, actul normatv merge la Preşedintele României spre promulgare.

Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, până marţi, au fost înregistrate 22.939 de liberări ca urmare a Legii privind recursul compensatoriu.

De la data de 19.10.2017 până la data de 03.12.2019, din unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost înregistrate 22.939 liberări, dintre care 4.060 liberări la expirarea duratei pedepsei în termen şi 18.879 liberări condiţionate. În perioada anterior menţionată, din totalul liberărilor, au fost înregistrate 2.335 reveniri, în unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Menţionăm că nu toate cele 2.335 reveniri au fost persoane care au săvârşit fapte de natură penală în perioada postdetenţie, o parte dintre acestea având pe rolul instanţelor de judecată şi alte cauze penale, în diferite stadii de instrumentare, la momentul punerii în libertate“, a precizat ANP pentru Agerpres.

>