Breaking news

Legea răspunderii magistraţilor, parţial neconstituţională. CCR retrimite legea în Parlament!

Legea 303/2004, proaspăt modificată în Parlament, face cale întoarsă în forul legislativ. Judecătorii CCR au stabilit marţi, că mai multe prevederi din legea privind statutul magistraţilor sunt neconstituţionale.

Curtea Constituţională a României a cerut Parlamentului, redefinirea erorii judiciare şi a relei credinţe, dar şi a gravei neglijenţe în privinţa angajării răspunderii magistraţilor.

„După o şedinţă maratonică, mai exact care a durat cam cât două maratoane, am reuşit să ne pronunţăm cu privire la Legea referitoare la Statutul magistraţilor. Soluţiile au fost de respingere ca inadmisibile a unor texte, care se referă la nemotivarea criticilor. Am admis o serie de critici care vizează critici intrinseci privitoare la mai multe texte din cuprinsul legii.Au fost admise (aceste critici, n.r.) şi am cerut redefinirea erorii judiciare, a relei credinţe şi a gravei neglijenţe. Pentru altă serie de texte am respins ca neîntemeiate criticile”, a spus preşedintele CCR, Valer Dorneanu, care a arătat că multe dintre dispoziţiile legii în cauză au fost declarate neconstituţionale.

CCR urmează să se redacteze şi opinie separată, iar apoi legea se va retrimite Parlamentului pentru punere în acord cu deciziile CCR.

Dezbaterea privind criticile aduse Legii referitoare la funcţionarea CSM, a fost amânată de CCR pentru 13 februarie.