Breaking news

Legea lustrației a fost adoptată de Parlamentul României

Parlamentul a adoptat legea lustrației ce interzice foștilor comuniști să ocupe funcții publice.

În cadrul ședinței de marți, Camera Deputaților a adoptat Legea lustraţiei care le va interzice românilor care au deținut funcții în regimul comunist, să mai ocpe timp de cinci anu demnități publice.

Însă, parlamentarii PDL au modificat legea astfel încât actualul premeir al României și proaspătul șef al SEI să nu intre sub incidența legii.

Fostul președinte al României, Ion Iliescu a declarat că legea este tardivă, ineficient și discriminatorie.

Ar fi avut rostul ei imediat după revoluţie, dar atunci se crease un climat de deschidere politică totală. Au apărut zeci de partide, iar măsura imediată a fost votul popular”. Fostul preşedinte mai spune că, după 22 de ani din acel moment, apariţia unei atare legi dovedeşte că iniţiatorii săi nu înţeleg cadrul democratic existent astăzi. „Este un demers aberant, un accident de imaturitate” a declarat Ion Iliescu.

Funcţiile la care persoanele lustrabile nu vor mai avea acces sunt: senator, deputat, ministru, membru al Parlamentului European, consilier local sau judeţean, preşedinte al Consiliului Judeţean, funcţii de conducere în principalele direcţii ale Senatului şi Camerei, secretari de stat, secretari generali, posturi de conducere ale SRTV, SRR, CNSAS, Consiliului Legislativ, BNR, companiilor de stat şi regiilor naţionale.

Potrivit noii forme a legii lustraţiei, oricine poate candida pentru funcţii de stat, fiind necesară o simplă declaraţie pe propria răspundere cu privire la trecutul politic. Astfel, aceştia nu sunt lustrabili, inclusiv cei care candidează la preşedinţie.

Deputatul UDMR Mate Andras a propus un amendament prin care foștii procurori comuniști să nu mai poată ocupa funcții de conducere, amendament care a fost votat.

Legea lustraţiei a fost votată de deputații puterii cu 167 de voturi „pentru” şi 4 abţineri. Parlamentarii Opoziției nu au luat parte la vot.