Breaking news

Legea care modifică contractele de arendă, declarată neconstituțională de CCR

Judecătorii CCR au declarat neconstituțională legea adoptată de Parlament prin care arendașii deveneau stăpânii terenurilor în detrimentul proprietarilor. Parlaentul trebuie să modifice de urgență legea arenădrii.

În ședința din 25 februarie 2025, Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, cu unanimitate de voturi, obiecția de neconstituționalitate formulată și a constatat că Legea pentru modificarea Legii nr. 287/2009 privind Codul civil este neconstituțională în ansamblul său. Decizia este definitivă și general obligatorie, urmând să fie publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Motivele neconstituționalității

Curtea a reținut că instituirea unei durate minime de șapte ani pentru contractele de arendare, respectiv paisprezece ani în cazul reînnoirii de drept, fără posibilitatea negocierii valorii arendei, restricționează dreptul de proprietate privată. Această măsură contravine principiului constituțional al libertății economice și încalcă prevederile art. 44 alin. (1) și (2) privind dreptul de proprietate privată, art. 45 privind libertatea economică și art. 136 alin. (5) privind proprietatea, raportate la art. 53 privind restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți.

”În esență, Curtea a reținut că instituirea unei durate de minim 7 ani a contractului de arendare, respectiv 14 ani, în situația reînnoirii de drept, fără posibilitatea negocierii valorii arendei, nu îndeplinește exigențele constituționale referitoare la proporționalitatea restrângerii exercițiului dreptului de proprietate privată, prin limitarea dreptului de dispoziție al proprietarilor, precum și a principiului constituțional a libertății economice, aspecte ce sunt de natură să contravină prevederilor art.44 alin.(1) și (2) privind dreptul de proprietate privată, art.45 privind libertatea economică și art.136 alin.(5) privind proprietatea, raportate la art.53 privind restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți., precizează CCR.

În plus, introducerea conceptului de „schimb de utilizare între arendași” fără o reglementare clară și fără garanții pentru proprietarii terenurilor poate permite eludarea interdicției absolute a subarendării, contravenind art. 1847 alin. (2) din Codul civil. Curtea a subliniat că această formulare ambiguă încalcă cerințele de claritate și previzibilitate a legii, consacrate în jurisprudența constituțională și garantate de art. 1 alin. (3) și (5) din Constituție.

Impact asupra moștenitorilor proprietarilor

CCR a mai stabilit că impunerea obligației moștenitorilor unui proprietar de a menține contractul de arendare, în contradicție cu norma generală de locațiune prevăzută în art. 1820 alin. (2) din Codul civil, creează un tratament diferențiat între moștenitorii contractanților. Aceasta contravine principiului egalității în drepturi, garantat de art. 16 din Constituția României.

Concluzii și implicații

Prin această decizie, Curtea Constituțională reafirmă importanța respectării dreptului de proprietate și a libertății economice, asigurând echilibrul necesar între protecția proprietarilor și interesele economice ale arendașilor. Publicarea deciziei în Monitorul Oficial va clarifica toate argumentele reținute în motivare și va determina modificarea legislației în conformitate cu normele constituționale.