Breaking news

Legea bonelor, adoptată de Parlament. Bonele pot fi angajate legal cu contract de muncă

Legea bonelor, inițiată de deputatul PSD Tamara Ciofu a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Drept urmare în nomenclatorul de meserii apare și cea de bonă.

legea bonelorPropunerea legislativă privind exercitarea profesiei de bonă în România, inițiată de deputatul PSD Tamara Ciofu a fost adoptată astăzi 3 decembrie în plenul Camerei Deputaților cu 285 voturi pentru, 3 abțineri și niciun vot împotrivă.

Intrarea în vigoare a legii va permite recunoașterea meseriei de bonă și aplicarea unor norme de reglementare pentru cei care desfășoară activități de îngrijire și supraveghere a copiilor la domiciliu pe timpul zilei.

”Le mulțumesc colegilor din Camera Deputaților pentru că au susținut adoptarea acestei legi, precum și Fundației Romanian Angel Appeal alături de care am început acest proiect. Legea se adresează în primul rând familiilor care sunt preocupate de educația copiilor lor și care vor să aibă garanția că aceștia sunt în siguranță. Vor avea de câștigat bonele care și până acum și-au făcut meseria cu seriozitate și dedicație și care vor primi acum o recunoaștere oficială”, a declarat inițiatoarea legii, Tamara Ciofu.

Persoanele care vor dori să practice activitatea de bonă vor trebui să obțină un titlu oficial de calificare, care poate fi un certificat de formare profesională în această meserie sau orice altă diplomă, certificat sau titlu de bonă, recunoscute sau echivalate conform legii. Acest titlul oficial de bonă va oferi părinților care vor apela la astfel de servicii o garanție cu privire la siguranța copiilor lor și la educația primită de aceștia. Persoanele care vor dori să se califice în meseria de bonă vor trebuie să obțină un certificat medical și un raport de evaluare psihologică, prin care să se ateste că sunt apte să facă această activitate. Persoanele care au antecedente penale, cu excepția faptelor săvârșite din culpă, nu vor putea să practice meseria de bonă. De asemenea, nu vor putea fi bone persoanele care suferă de boli cronice transmisibile, care sunt dependente de stupefiante, care au fost decăzute din drepturile părintești sau cărora li s-a retras atestatul de asistent maternal.

În acest moment, avem de-a face cu un fel de ruletă rusească a bonelor. Poți avea norocul să găsești o bonă foarte bună, dar poți avea ghinionul să dai peste o persoană care le poate afecta în mod ireversibil dezvoltarea și educația copiilor tăi. Ca să nu mai vorbim de cazurile cu violență care au făcut subiectul jurnalelor de știri. De acum înainte, părinții care țin la siguranța și educația copiilor lor vor avea posibilitatea să angajeze o bonă profesionistă, ale cărei calități vor fi recunoscute în mod oficial”, a explicat deputatul PSD.

În situația în care îngrijirea copilului va avea loc la domiciliul bonei, aceasta va trebui să prezinte o declarație pe proprie răspundere că în cazul în care locuiește cu alte persoane, acestea nu au suferit condamnări penale și nu suferă de boli cronice transmisibile.

Persoanele care vor dori să exercite meseria de bonă vor trebui să lucreze fie ca angajați ai unei firme care oferă servicii de acest gen, fie independent în calitate de persoane fizică autorizată, în condițiile legii.

Acordarea serviciilor specifice meseriei de bonă se va face în baza unui contract semnat între persoana calificată în acest sens și părinții copilului care va fi luat în îngrijire. Acest contract va trebui să includă obligatoriu cel puțin următoarele servicii: îngrijirea și supravegherea copilului; hrănirea copilului; acordarea primului-ajutor în caz de îmbolnăvire sau accidentare a copilului; însoțirea copilului la activități recreative, culturale, artistice, sportive sau școlare; informarea părinților cu privire la evoluția copilului.

Controlul privind îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege pentru exercitarea meseriei de bonă va fi realizat de instituțiile cu atribuții de control al calității în domeniul serviciilor sociale.

Ministerul Muncii va trebui să elaboreze normele metodologice pentru aplicare Legii Bonelor în termen de trei luni de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

Pentru realizarea acestei legi, deputatul Tamara Ciofu a organizat mai multe consultări publice cu specialiști din domeniul protecției copilului, membri ai Direcțiilor Județene pentru protecția copilului, Colegiul Medicilor, membri ai sindicatelor, atât în Parlament, cât și în colegiul său electoral din Botoșani. De asemenea, în cursul dezbaterilor, în proiect au fost introduse mai multe propuneri formulate de specialiștii din Ministerul Muncii și din Comisia pentru Învățământ din cadrul Senatului.

Legea bonelor urmează să fie trimisă spre promulgare către președintele României după care va fi publicată în Monitorul Oficial.

>