Breaking news

Laurențiu Baranga, demisie de la şefia Oficiului Național de Combatere a Spălării Banilor după ce a fost reţiunt de procurori

loading...

Laurențiu Baranga, demisionat de la șefia Oficiului de Național de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, după ce procurorii l-au reţinut pentru 24 de ore pentru falsificarea diplomei de bacalaureat.

Laurențiu Baranga și-a prezentat demisia din funcția de președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor în data de joi, 8 octombrie 2020. Demisia a fost înaintată la Ministerul Finanțelor Publice. Înainte de fi numit șef al ONPCSB, Laurențiu Baranga a fost vreme de 11 ani director adjunct al Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS)“, transmite Biroul de presă al Ministerului Finanţelor Publice.

Pe 10 octombrie, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva unui inculpat pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:

– o infracțiune continuă de înșelăciune, prev. de art.244 alin.2 din C.pen., constând în aceea că ar fi indus și menținut în eroare o instituție de învățământ superior, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru funcția de conferențiar universitar, modificat succesiv printr-un număr de 18 acte adiționale (din 2012 până în 2020), prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și ulterior desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, actele adiționale producând efecte prin avansarea în cariera profesională și prin creșterea remunerațiilor salariale, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 608.000 lei, reprezentând contravaloarea veniturilor salariale încasate pe durata valabilității contractului individual de muncă;

– o infracțiune continuă de înșelăciune, prev. de art.244 alin.2 din C.pen. constând în aceea că ar fi indus și menținut în eroare o instituție de învățământ superior, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru funcția de profesor universitar, prin completarea Fișei de îndeplinire a standardelor universitare cu mențiuni care atestă în mod nereal absolvirea de studii universitare de licență și doctorat, în condițiile în care actele de studii au fost desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 36.146 lei, reprezentând cuantumul total al drepturilor bănești primite.

La data de 11.10.2020, procurorii au propus Judecătoriei Sectorului 5 București arestarea preventivă a inculpatului.

Instanța de judecată a dispus măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 11.10.2020 și până la data de 9.11.2020.

Prejudiciul pe care l-ar fi adus statului prin funcțiile deținute în urma falsului este de 640.000 de lei.

Înainte de a fi șef la Combaterea Spălării Banilor, Baranga a fost director adjunct al Oficiului Registrului Național pentru Informații Secrete de Stat (ORNISS), oficiul care dă certificate pentru acces la informații clasificate.

El a fost numit în septembrie curent la șefia combaterii spălării banilor.

Baranga și-a obținut diploma de bacalaureat la 32 de ani, în 1999, la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București, iar apoi a absolvit o facultate din Teleorman.

El a obținut și un doctorat la Universitatea „Valahia” din Târgoviște și a urmat cursuri la Colegiul Național de Apărare, ARACIS, Colegiul Național de Afaceri Interne.

În septembrie, Curtea de Apel București a decis să desființeze o serie de diplome false în dosarul în care a fost condamnat Silviu Mina Dobronăuțeanu, rector al unor pseudo-universități din Teleorman care s-a numit „Alexandru Ghica” și apoi „Europa Ecor”, dosar privitor la anularea unor diplome false, printre care și cea a lui Baranga.

Născut în septembrie 1967, Baranga nu a trecut în CV-ul său niciun loc unde să fi lucrat până în anul 2008, când avea deja 41 de ani.

După 9 ani de la luarea diplomei de bacalaureat, Baranga a absolvit Facultatea de Management la Universitatea Ecologică, iar în anul 2011 obține titlul de Doctor în management la Universitatea Valahia.

El are și activitate universitară, fiind din 2012 conferențiar universitar la Facultatea de Științe și Inginerie din Alexandria, unde din 2016 este director al departamentului de știință și inginerie.

Între 2011 și 2012 a fost și lector la Facultatea de Științe Economice a Universității „Titu Maiorescu” din București.

loading...